USRPLUS pare o adunătură pestriță, de boemi rupți de viața reală. Politicieni incapabili să vadă România reală, o Românie tradițională, îngrijorată de costul rechizitele școlare și al medicamentelor pentru pensionari.
În realitate, USRPLUS este cea mai pragmatică formațiune politică de la noi. Niciunul din obiectivele lor nu iese dintr-un plan bine pus la punct de câștigare a puterii.
Controlul Puterii este singura lor țintă. În beneficiul cui? Nu al unei grup social. Ci pentru interese superpuse societății. Nu exercitarea Puterii, cum este caracteristic unui sistem politic democratic, ci exclusiv CONTROLUL Puterii, prin mecanisme sociale sigure: rețele sociale și Justiție, în primul rând. Cum se face acest control am mai spus. Iar perioada Băsescu a ilustrat din plin, cu a sa Monica Macovei.
Ce împiedică un control total din partea USRPLUS? Unul dintre răspunsurile corecte este comunitățile locale puternice, cu lideri politici influenți. Lideri care s-au impus în relația directă cu oamenii și nu sunt produse exclusiv multi-media. Pentru că eroii media dispar la fel de ușor cum aoar. Acești lideri se impun în relațiile personale. Sunt îndeosebi primari sau președinți de consilii județene, sunt verigile intermediare ale puterii politice și administrative. Ei sunt explicația stabilității PSD și PNL și a rezistenței lor în fața USRPLUS îndeosebi.Rezistență confirmată în timp. Poți să păcălești oameni rupți de societate și lipiți de propriile gadgeturi. Nu poți să duci cu zăhărelul oameni activi în comunitate, care merg pe drumurile publice, își duc copiii la școală și nu vorbesc de spitale în general, ci de spitalul din localitatea lor. Au și ei nemulțumiri, dar nu poți să le arăți drumuri pline de gropi după ce Consiliu Județean a reparat distrugerile provocate de inundații, fără ajutor guvernamental și prin mobilizarea exemplară a decidenților locali. Mai reușește și aici câte o campanie pe rețelele sociale, dar este dificil și aproape imposibil de menținut controlul pe termen lung.
Exemplele de mai sus arată de ce USRPLUS este un adversar imposibil de convins de necesitatea PNDL3, Programul Anghel Saligni pentru cei cu vederi liberale. Dezvoltarea comunităților locale, de dimensiuni medii și mici este dușmanul de moarte al USRPLUS. Interesant este că, de la instalarea Guvernului Orban, în 2019, guvernarea de dreapta a lovit dur comunitățile locale. Mai ales după izbucnirea pandemiei să ne amintim cum Guvernul dispunea în teritoriu, pasa responsabilitatea sarcinilor administrației locale, fără să indice sursa de finanțare, fără să bugeteze noile activități. Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor un fond special pentru combaterea pandemiei, dar Guvernul de la București, fie că s-a numit Orban sau Cîțu, a lăsat spitalele, înființarea și administrarea centrelor de vaccinare și multe altele în seama administrației locale. Să ne amintim și scandalul legat de Planul National de Redresare și Reziliență din care ministrul USRPLUS, Cristian Ghinea, a scos primăriile și consiliile județene ca beneficiare directe. Era aprilie 2021. A fost puțină forfotă politică și nici acum, nu știm soarta UATurilor în PNRR, pentru că domnul Ghinea a secretizat documentele.
USRPLUS duce o politică constantă de marginalizare și subfinanțare a administrației locale. Și este un capitol de nenegociat. În timp ce investițiile în Sănătate pot fi arătate la televizor și pe rețelele sociale mult înainte ca românii să ajungă să-și facă un RMN pe asigurări sociale, fără să aștepte mai bine de un an pe liste de programare. Mai ales într-o țară în care principala cauză a mortalității sunt bolile cardiovasculare si ECGul e doar pentru cei de la oraș.
În concluzie, indiferent de deznodământul crizei politice, problemele sociale sunt mari și destinele PNL și USRPLUS se despart nai devreme sau mai târziu.
Sursa: Realitatea Din PSD