Cea mai mare calitate în politică este răbdarea! În urmă cu o jumătate de an, așa îi atrăgea atenția premierul, Marcel Ciolacu, ambasadorului România în SUA, Andrei Muraru. Astăzi  avertizarea devine mai actuală ca niciodată, dar o are ca destinatară pe colega sa de partid, Gabriela Firea.
Doamna Firea are multe calități, dar ii lipsește un atribut esențial în politică și, în general, în orice mediu în care se desfășoară lupta pentru putere: răbdarea. Ai nevoie de răbdare la poker. Ai nevoie de răbdare la șah. 
Din păcate pentru Gabriela Firea nici analiza de conținut a propriilor declarații nu o ajută prea mult. Prim-vicepreședinta PSD vorbește constant despre candidatura ei, despre potențialul ei, despre șansele ei. Ea se raportează permanent la ea și nu la partidul pe care îl reprezintă la vârf. În acest timp, Marcel Ciolacu se bate pentru România, pentru PSD, pentru Coaliție. E o abordare care poate fi pusă la îndoială, dar care arată măcar respect pentru celălalt, pentru echipă, pentru cei pe care pretinzi că ii reprezinți.
Coaliția dintre principalele partide competitoare, PSD și PNL, aduce în societatea românească nu doar compromisul, dar și capacitatea de a construi și de a colabora. Înțelegerea între foștii dușmani ii selectează pe cei care lasă loc de “bună ziua”, cum se spune în popor. Elimină stridențele, agresivitatea necontrolată, violențele de limbaj. E nevoie de oameni care să poată colabora cu cei pe care ii criticau cândva și pentru așa ceva intervine o autoselecție împotriva demagogiei și a loviturilor sub centură. Au de câștigat cei care vor să construiască ceva chiar și cu prețul propriului ego și nu sunt “demolatori profesioniști”. Doamna Firea are multe realizări, dar preferă să se legitimeze ca o amazoană de neîmpăcat. Este o aprigă combatantă, un status certificat de cel puțin doi președinți ai PSD ciufuliți de domnia sa până la Marcel Ciolacu,  Victor Ponta și Liviu Dragnea. Are un palmares impresionant la MMA politic. Dar într-o Coaliție e esențială încrederea, nu poți funcționa eficient cu toporul sub pernă și, probabil, nu întâmplător Gabriela Firea a stat umăr la umăr cu Rareș Bogdan la cununia civilă a Coaliției. Jurnaliștii și politicienii își împart masa cu bucate, dar și responsabilitățile și se vede că dragostea dintre ei este fie falsă, fie usor perisabilă…

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMarcel Ciolacu, despre gestionarea PNRR: „Vom analiza fiecare jalon din cererea de plată nr. 3. Nu este nimic blocat”
Articolul următorButuruga dâmbovițeană a competiției globale