Alegeri locale și primul tur al prezidențialelor! Este varianta bombă din mapele social democraților aruncată în piață publică doar ca posibilitate  de președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Desfasurat sâmbătă la Palatul Parlamentului, Consiliul Politic al PSD a aprobat prioritățile și direcțiile de acțiune la început de sesiune legislativă. Suntem cu puțin peste un an de termenele strânse ale alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale și după un an în care reprezentanții PNL au susținut comasarea alegerilor exclusiv declarativ. Cum ne-am obișnuit ca PNL doar să vorbească și să asigure muzica de fond este timpul ca PSD să ia o decizie. Liderul social democrat a explicat în conferința de presă că singura constrângere constituțională este convocarea noului Parlament de către președintele în funcție. Astfel, art. 63 alin. 3 din Constituție prevede că “Parlamentul nou ales se întrunește la convocarea Președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri”. Or mandatul actualului Parlament se încheie în 21 decembrie, odată cu mandatul șefului statului, iar organizarea simultană a alegerilor prezidențiale și parlamentare ar complica până în pragul blocajului procedurile de convocare. Deci, soluția care se întrevede este desfășurarea în avans a prezidențialelor simultan cu localele. Iar un astfel de scenariu face ca alesii tandemului PSD – PNL să fie imbatabili chiar și în eventualitatea unei concurențe interne. Bruma de șansă pentru candidaturile independente sau susținute de partide mici se spulberă în fața mașinăriilor de partid. Mai mult decât atât, victoria în primele confruntări va sufla în pânzele celor două formațiuni partenere și este prima dată când există șanse certe pentru o configurație politică redusă la două partide, cu o eficiență politică maximă în Parlament și la Guvernare. Dar, deocamdată, constituționaliștii PSD meditează, timp pentru liderii închipuiți să programeze nunti și botezuri…..

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentRomânia, ori la bal, ori la anticipate! Unanimitate PSD pe asumarea răspunderii
Articolul următorCiolacu dă asigurări că nivelul taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente şi medicamente nu va creşte peste valoarea de 9%