Șapte dintr o lovitura și PSD își devansează criticii și trece la un alt nivel de a face politica. Nu respingerea celor 7 inițiative legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedura Penala, moștenite din mandatul de președinte al lui Liviu Dragnea, este determinanta. Votul era previzibil. Semnificativa este maniera în care cele 7 inițiative legislative au primit votul decisiv de respingere. Camera Deputatilor a respins proiectele fără ca vreun social democrat sa încerce sa și aroge meritul votului de pocăință al PSD și fără ca cineva sa se impotriveasca. Doar rumoarea PNL și USR a făcut greu de înțeles ce se întâmplă în Camera Deputatilor.
În timp ce Camera lua aceasta decizie, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose sau Victor Negrescu făceau primele comentarii și analize ale “Planului Marchal” propus de Comisia Europeană. O privire spre viitor îmbucurătoare într o Românie epuizata de răfuieli cu trecutul.
Desigur ca artizanul ruperii definitive de epoca Dragnea este președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Dar Marcel Ciolacu se rupsese de Liviu Dragnea mult înainte ca cel din urma sa piardă pozițiile de putere în partid si în Camera Deputatilor odată cu libertatea. Alături de Gabriela Firea și Paul Stanescu, Marcel Ciolacu a făcut parte din grupul pucistilor și a trecut prin focul marginalizarilor. Președintele interimar al PSD și președinte al Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu nu mai avea nevoie sa și probeze orientarea. Proba pe care a dat o miercuri în Camera Deputatilor Marcel Ciolacu a fost calitatea de lider de facto al social democratilor. Magistrala este discreția cu care a întors spatele definitiv trecutului și a lăsat partidul și pe parlamentarii PSD sa fie în prim planul deciziei. Nu a impus nu a ordonat, a demonstrat ca stilul tiranic ii este străin. Conducerea ședinței de către Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputatilor, a fost decizia capitala în a marca un punct politic decisiv. Nu deputatul Marcel Ciolacu avea ceva de demonstrat, ci PSD ca partid și parlamentarii săi. Iar evoluția PSD și a parlamentarilor sai certifica transformarea uriașa pe care a suferit o PSD în 6 luni de interimat al lui Marcel Ciolacu la cârma partidului. Mai mult decât atât, dezbaterea lăsată pe mana deputatilor PSD a fost un răspuns implicit pentru cei care vorbeau de trădări și aranjamente de culise.
PSD s a schimbat fundamental. A inteles ca trebuie sa privească către cetățenii romani și sa construiască un viitor pentru ei într o Europa cuprinsa de prefaceri. Greul abia acum începe. Criticile la guvernanți nu sunt convingătoare fara soluții alternative fundamentate. Nici justiția nu poate fi considerata un capitol închis. Au existat abuzuri și legea civila și penala, chiar constituțională, este mult prea interpretabila și adeseori contradictorie. Economia e trecuta pe cronometru. La fel și răbdarea oamenilor. Vestea îmbucurătoare e ca PSD sub mandatul lui Marcel Ciolacu nu face politica la televizor și nu se duelează în declarații stridente la ore de maxima audienta. Ieșirile mediatice ale lui Marcel Ciolacu sunt terne, spun contestatarii sai. Are mult bun simț, spun cei care vor altceva decât razboaie inutile din care poporul roman iese mereu învins.