Planul de redresare economică Propunerea Comisiei Europene de 1,85 trilioane de euro privind planul de redresare economică după COVID-19 poate fi în continuare ameliorată, a declarat miercuri eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), acesta precizând că sumele vehiculate încă pe surse “sunt prea mici pentru România, în termeni de granturi și împrumuturi în cadrul programului, comparativ cu nevoile noastre și alocările pentru celelalte state”.

Eurodeputatul PSD avertizează că România nici până acum nu a prezentat public o viziune clară privind planul de redresare economică sau viitorul buget european.

“Astăzi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat propunerea sa privind planul de redresare economică după COVID-19. Planul de relansare se va ridica la 1,85 de trilioane de euro cu un nou instrument, Viitoarea Generație UE, de circa 750 de miliarde de euro (500 miliarde în granturi și 250 de miliarde în împrumuturi), și un buget european viitor pentru perioada 2021-2027 de 1,1 trilioane de euro.

Un proiect important, absolut necesar în contextul actual, mai ales că peste jumătate din europeni și-au exprimat nemulțumirea privind reacția europeană și lipsa de solidaritatea în UE într-un recent sondaj realizat de Parlamentul European. O măsură absolut necesară în contextul în care 6 din 10 europeni întâmpină probleme economice iar economia europeană riscă să se contracteze cu minim 7% și cu aproape 16% dacă va fi un al doilea val.

În ciuda unor propuneri noi precum acordarea de granturi statelor membre, avansate și ca urmare a presiunii franco-germane, proiectul poate fi în continuare ameliorat pentru a fi cu adevărat echitabil. A se vedea de exemplu sumele prea mici vehiculate, încă pe surse, pentru România, în termeni de granturi și împrumuturi în cadrul programului, comparativ cu nevoile noastre și alocările pentru celelalte state.

De menționat că pentru implementarea viitorului buget european, statele membre vor aloca mai mult către bugetul comun european – 2% din PIB-ul fiecărui stat – în timp ce un mecanism de împrumut comun și resurse proprii vor alimenta aceste noi obiective. Un adevărat pas înainte de mult timp solicitat. Singurul element riscant este dat de impactul generat de taxarea sectorului digital asupra economiei românești.

Cu toate acestea remarcăm, că în ciuda ambițiilor exprimate, documentele prezentate ar fi putut fi mai clare privind îmbunătățirea acțiunii europene sau creșterea competențelor solicitată de cetățeni. Este important că astăzi avem un plan de redresare economică dar este la fel de important să vedem cum se vor aloca aceste sume și cum vor ajunge cu adevărat la beneficiarii reali.

Este însă important de menționat:

– crearea unei noi facilități pentru Revenire și Reziliență

– crearea Asistenței pentru Revenire pentru Coeziune și Teritoriile Europei (React-EU)

– dezvoltarea unei noi facilități pentru investiții strategice în cadrul InvestEU

– reajustarea instrumentului pentru susținerea solvabilității

– sprijinirea suplimentară a Mecanismului European pentru Protecție Civilă / rescEU

– și, un element pe care l-am susținut încă din precedentul mandat, un program dedicat sănătății denumit EU4HEALTH

Urmează negocierile politice. În Parlamentul European, atât în Comisia pentru Bugete din care fac parte precum și în Comisia pentru Cultură, Educație, Tineret, Media și Sport voi solicita suplimentarea sumelor pentru România, creșterea granturilor, alocarea de finanțări pentru combaterea șomajului, sprijinirea IMM-urilor, digitalizare, turism/transporturi, educație și pentru proiectele de dezvoltare necesare creșterii competitivității europene și românești.

Din păcate, reiterez faptul că sunt profund mâhnit de faptul că România nici până acum nu a prezentat public o viziune clară privind planul de redresare economică sau viitorul buget european. Țara noastră este din nou prinsă pe nepregătite, lipsită de curaj în plan european, la trena altor interese deși tocmai convingerile pro-europene ale românilor ar fi putut susține o acțiune europeană puternică. Relansez invitația de a lucra împreună și de a citi ideile exprimate recent privind modul în care România ar fi putut acționa altfel: https://www.psd.ro/viitorul-buget-european-o-viziune-socia…/“, scrie Negrescu pe Facebook.

Articolul precedentGabriela Firea propune deschiderea teatrelor în aer liber
Articolul următorUn alt PSD sub Marcel Ciolacu