Călin Popescu Tăriceanu, fiul lui Amadeo Lăzărescu, unul dintre primii care au reaprins lumina pentru Marea Lojă a României, este de azi la o nouă căsătorie politică.
Dacă pe timpul comunismului, Kuki, așa cum alintau prietenii, se plimba pe străzile capitalei cu una dintre puținele mașini străine și avea voie să meargă în vacanțe în Grecia, după revoluție s-a alăturat ”aripii tinere a liberalilor,” alături de Dinu Patriciu, Horia Rusu (prematur plecat dintre cei vii), Raymond Luca, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, formând o nouă formațiune PNL-AT, neoconservatoare.
Drumurile celor cinci corifei s-au despărțit în timp.
Kuki a urcat pe cai mari. A ajuns și prim ministru. I-a cam uitat pe vechii mateloți ai corabiei gândite de arhitectul Dinu Patriciu.
Puțină lume își mai amintește de calul, simbol al formațiunii desprinse de aripa bătrânilor, mulți dintre ei cu ani grei de pușcărie.
Ceea ce reprezintă azi progresismul caviar, erau ei progresiștii liberali. Visau o lume în care statul să aibă o intervenție minimală. Predicau frumos despre capitalism. Despre afaceri și prosperitate. Nimic nu prevestea mantia de azi a imberbului politic de atunci: social-liberalismul.
Iată că astăzi, cea ce se dorea un crucișător a devenit o balenă eșuată pe o plajă de tip balama, aici mă refer la partidul creat de structuri și administrat de Victor Ponta, nedemnul urmaș al lui Titulescu.
Nimic din planul societal, descris undeva la etajul 1 al unui bloc de pe Calea Victoriei, dărâmat pentru a face plinul la buzunar unui matelot mai tânăr, nu e azi pus în operă. Semn că a eșuat crucișătorul? Sau că ideile au fost înmormântate odată cu Dinu Patriciu?
Dacă Raymond Luca, Andrei Chiliman, Radu Boroianu au avut aristocraticul gest de retragere în plină glorie, Kuki se ambiționează să meargă mai departe.
Vorbește ca Baba Surda despre social-liberalism, cum ar vorbi Ponta despre capitalism. N-a avut nicio idee legată de acest proiect utopic, care nu există în fapt și în drept, decât la periferia democrațiilor occidentale. O struțo-cămilă, bună de călărit dunele de nisip din ochii fraierilor.
Pentru că anunțata fuziune dintre ALDE și Pro România nu mai are timp de Tribunal, Călin Popescu Tăriceanu, fidel comportamentului său de-o viață, și-a lăsat coechipierii din ALDE (a treia formațiune în care a fost n.a.) și s-a înscris ”fără suspin și fără durere” în Pro România.
Credeți că îi mai pasă că e la a patra căsătorie politică?
Kuki se simte mai în putere decât oricând.
Dacă în tinerețe era un manechin, viața a trecut peste el, fără să-I schimbe condiția.
A rămas același descris de tatăl său vitreg, Amadeo Lăzărescu.
”Toți părinții visează să aibă un copil inteligent și frumos. Ce păcat că al meu e doar frumos,” avea să ne destăinuie aducătorul de Lumină, într-una din serile de povești.
Oamenii deobicei se schimbă, odată cu maturitatea.
Călin Popescu Tăriceanu e același ca înainte. Calcă pe orice principii și pe cadavrele trecutului, pentru ca lui să-I fie bine. Și iată că după eșecul ALDE se pregătește pentru o nou ruină politică, peste care să apară, așa cum e e el – un cruciat al propriei cauze. Nu știm dacă și-a luat după el și purtătorul de pușculiță, dar timpul ne va lămuri.

Articolul precedentUn imobil camuflat al lui Nicolae Banicioiu, descoperit de Anca Alexandrescu
Articolul următorNume noi pe listele parlamentare ale PSD