La inceputul anilor ’90 am facut prima mea vizita in Republica Federala Germania. M-am dus sa imi vizitez mama, pe care nu o vazusem de ceva ani. Intr-o zi, Franzi, unchiul meu, m-a luat cu masina sa mergem la cumparaturi. Sigur ca nu mi-am pus centura de siguranta. Franzi a insistat sa mi-o pun. M-am conformat si l-am intrebat daca toti nemtii merg cu masina cu centura pusa. “Sigur, toti!” a fost raspunsul. M-am gandit putin si am apreciat disciplina si responsabilitatea germanilor. Franzi a izbucnit in ras. Mi-a spus ca nici nu le-ar trece prin cap sa faca altfel. Amenzile erau foarte mari daca nu se conformau. Mi-a explicat ca nici nu poate fi vorba sa nu se conformeze. Si nu numai in cazul centurilor. “Nu te joci cu statul”, a fost comentariul lui.
Am invatat atunci ca statele daca vor disciplina si responsabilitate, trebuie sa fie aspre cu cei care incalca regulile. Au trecut 30 de ani. Noi, romanii am vizitat multe tari. Si am invatat sa respectam regulile. Acolo. Acasa am ramas cu ideea “lasa ca se poate”.
Acum, cand respectarea de catre noi toti a unor reguli simple, poate face diferenta dintre viata si moarte, salut initiativa Guvernului de a majora amenzile.
Pentru majoritatea romanilor, totul este clar. Stam in casa cat putem de mult. Iesim doar DACA ESTE STRICT NECESAR. Ne protejam astfel pe noi si pe cei din jur. Intreruperea lantului de contagiune este fundamentala. Si asa sistemul medical este, si va fi solicitat la maxim. Daca nu respectam regulile riscam sa il ducem in colaps. Vedem ce se intampla in Italia. Si nu numai. Deci, suntem responsabili. Majoritatea.
Dar, exista si imbecili. Oameni care se pun pe ei in risc, dar si pe altii . Pentru ei nu exista decat o solutie: RESPONSABILITATEA CU BATA!

Articolul precedentPSD are 10 întrebări pentru Guvernul Orban și așteaptă răspuns URGENT
Articolul următorA apărut pe piață cel mai important medicament al momentului. ANMDMR a făcut anunțul!