Suntem in plina epidemie. Sars-cov-2 solicita sistemele de sanatate din intreaga lume. Si nu numai. Practic ne-a dat viata peste cap. Vom scapa de el. Nu maine, nu poimaine, dar vom scapa. Nu toti. Majoritatea. Dar vor ramane urme adanci. Ca sa ajungem la capat trebuie sa luam masuri! Trebuie sa fim solidari! Pe mine nu ma atinge, e o prostie. Ne atinge pe toti! Mai mult sau mai putin. In diverse moduri. Eu, fac parte dintre romanii, nu prea multi, care nu au credite. Norocul meu. Dar am avut in perioada crizei din 2008-2010. Si a fost dificil. Foarte dificil. De aceea inteleg bine prin ce trec cei care au credite astazi. Astazi cand economia se restrange. Cand ramuri intregi sunt, practic, inchise. Sa dau doar exemplul cel mai la indemana. Hotelurile, restaurantele, transportul de pasageri. Pe butuci. De fapt, marea majoritate a domeniilor economice sunt in criza. Si suntem abia la inceput.
E normal deci sa fim preocupati de cei care pierd venituri, total sau partial. Si sa incercam sa ii sprijinim. Ministerul muncii prin ordonanta 2/2020, a gasit o solutie. Perfectibila, dar indiscutabil o solutie buna. Am stat cu ochii pe ministerul de finante. Asteptam mult discutata ordonanta privind amanarea ratelor pentru persoane fizice si juridice. Asa cum s-a intamplat in toata lumea civilizata. Si a venit saptamana trecuta. 100% in favoarea creditorilor. A bancilor. Am sarit toti pe ea. Am criticat-o si l-am criticat, pe buna dreptate pe ministrul finantelor. Domnul Catu. Care a iesit si ne-a spus ca e cea mai curajoasa masura din Europa. Este. Nimeni, niciun guvern european nu a avut curajul sa isi bata joc de propria populatie si sa o puna sa sustina bancile. In plina criza. Asta da curaj.
Eram dezamagit, cu ochii pe Parlament. O initiativa a Opozitiei, a PSD-ului, ramasese singura speranta. Si, surpriza! Sedinta de guvern. Luni. Ludovic Orban. Un premier mai degraba absent, sau, ma rog, purtator de cuvant al propriului guvern, ia foc. Il pune la punct pe ministrul de finante, cerandu-i sa modifice ordonanta. Si nu oricum. Pe ton taios, de sef. Ii cere sa renunte la, atentie, dobanda la dobanda. Cu voce mica, ministrul Catu, incearca sa se apere. Era doar cea mai curajoasa abordare din Europa. Nimic. Ludovic Orban, seful, nici nu il asculta. E ordin. Trebuie sa schimbe ordonanta. Sigur, nici nu o publicase inca. Ce m-am bucurat. Unu, aveam premier. Doi: cei cu credite aveau un ajutor.
Ieri seara, la Realitatea, ministrul Catu, i-a povestit Madalinei si noua tuturor, ce modificari a facut. In special faptul ca s-a renuntat la aplicarea de dobanda la dobanda. Si altele. Cum ar fi faptul ca restantierii vor putea cere si ei amanarea ratelor, sigur, dupa ce vin cu platile la zi.
M-a sunat un prieten. Mi-a spus ca acum trebuie sa spun si ce a facut bine ministrul de finante. Sa accept ca si el e de talia ministrului muncii. Care, tinand cont de critici, a modificat ordonanta privind somajul tehnic, transformand-o intr-una buna. Am deschis calculatorul. Prietenul meu avea dreptate. Nu am putut sa scriu. Reflex de vechi sindicalist. Cate promisiuni am primit de la guverne! De cate ori am plecat de la negocieri convinsi ca am rezolvat! Si de cate ori actele normative ulterioare nu contineau, nici pe departe, ceea ce ne înțelesesem! Asa ca am hotarat sa astept sa vad ordonanta publicata.
A fost publicata. Ordonanta 37/2020. Am citit-o. Traiasca bancile. Pe spatele imprumutatilor. Ministrul Catu a mintit aseara la televizor. Va aduceti aminte:” nu mintiti poporul cu televizorul”. Ei bine, ne-a mintit. Da, nu mai e dobanda la dobanda la creditele ipotecare. La restul creditelor, la toate celelalte, scrie negru pe alb: dobanda aferenta ratelor amanate se capitalizeaza. Deci, persoanele fizice si juridice vor plati dobanda la dobanda, daca cer amanarea ratelor. Chiar si pentru creditele de consum. Serios?
Domnule prim-ministru, ati fost pacalit. Mintit. Cum vreti sa o luati. Tot ce ati spus sa se faca in domeniul amanarii ratelor, a fost dat la spate. Dar asta este problema dumneavoastra. Acceptati sau nu, asta depinde de cine este adevaratul sef in guvern. Pentru noi insa, este inacceptabil. Unu: romanii au nevoie de sprijin nu de apasare. Doi: chiar asa, minciuna pe fata?
Ramane proiectul de lege trecut prin Senat. Il va aproba Camera Deputatilor. L-am citit. E bun. Dar preferam sa il vad pe ministrul de finante, fiind de partea romanilor. Era mai rapid si politic mai sanatos. Am fi capatat incredere mai mare in Guvern. As avea o rugaminte pentru domnul Catu . NU NE MAI MINTITI! Va rog frumos!

Articolul precedentApelul lui Virgil Musta către colegi: nu luați decizii pripite acum când oamenii au nevoie de noi toți!
Articolul următorAVEM….POIMÂINE?