În Italia, autorităţile au trimis ofiţerii gărzii financiare peste comercianţii care fac speculă cu produsele alimentare. Unul dintre lanţurile de magazine din Bucureşti a dublat preţurile la cartofi, asta în condiţiile în care producătorii români stau cu marfa nevândută datorită închiderii pieţelor agro-alimentare.

Premierul Ludovic Orban a spus că nu poate impune plafonări de preţuri. Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, critică afirmaţiile premierului Orban. Deputatul PSD oferă exemplele din Italia şi SUA şi aminteşte că starea de urgenţă permite luarea unor asemenea măsuri.

“Trec peste faptul că voi, PNL-istii, sunteţi cei care certaţi guvernul PSD de câte ori preţul vreunui produs creştea cu 10 bani şi prezentaţi asta ca şi cum vine apocalipsa, deşi ştiaţi că guvernul nu poate interveni în piaţa liberă… De asta şi are lumea aşteptări de la voi, pentru că aţi dat mereu vina pe guvern când creşteau preţurile şi nu creşteau ca acum, când e speculă în toată regula… Dar, îţi amintesc, domnule Orban, că e instituită STAREA DE URGENŢĂ. Asta înseamna ca POŢI plafona preţurile! Doar să vrei… Eu ti-as da si alte idei, dar nu cred ca accepţi să te cerţi cu speculanţii, asta dacă nu ai aflat deja ce fac ITALIA şi SUA. În Italia, după ce preţurile au crescut nejustificat, guvernul a trimis Garda financiară peste firmele unde a apărut fenomenul de speculă. Şi decât să ia amenzi şi să li se ia la puricat toată activitatea, patronii au revenit la sentimente mai bune faţă de populaţie. În SUA, daca ai luat un produs de 10 dolari, al doilea produs identic costă 100, în acelaşi magazin. De ce? Ca sa nu mai vină vreunul şi să ia tot spirtul, dezinfectanţii, măştile şi ce mai e acum în căutare şi să le vândă apoi la stat sau la populaţie cu preţuri de 10 mai mari. Cam cum aţi păţit voi la Giurgiu… Că doar voi nu furaţi! Sunteţi anti-corupţi, nu?”, scrie Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.

În California, un speculant a cumpărat înainte de anunţarea crizei 30.000 de sticle de spirt. Preţul era de 1 dolar (la noi, spirtul produs de fraţii Micula costă 2 dolari n.r.). Voia să-l vândă cu 15 dolari. A fost arestat de poliţie şi trimis în judecată.

Articolul precedentIntre solidaritate și complicitate
Articolul următorAurelian Bădulescu: Testarea eşantionului reprezentativ al Bucureştiului va avea loc