Este națiunea vinovatul de serviciu pentru război și violență? Ideologia globalista a incercat sa spulbere granițele naționale și sa promită o lume fără razboaie dacă renunțăm la egoismele locale sau etnice. Revoluția industriala a generat în plan politic națiunea, iar internetul și sistemele multimedia de comunicații păreau sa impună cosmopolitismul și universalitatea. Națiunile s au văzut prinse la mijloc, între regionalism, autonomie sau localism și instituții birocratice suprastatale sau instituții transnationale. Pentru mult timp considerată ireversibilă, istoria a încurcat proiectele progresiste și societatea post modernă nu a anulat națiunea. Statele au rămas ancorate în modelul national și satul global s a dovedit doar un concept academic. 
Anunțul șefului Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, privind necesitatea unui guvern mondial care sa elimine politizarea din lupta cu coronavirus a încins rețelele sociale. Pentru ca un guvern mondial apare în mai toate teoriile conspiraționiste. Dar, dincolo de spaima unui stăpân necunoscut, se naște intrebarea daca politica este specifica statelor naționale și, de aici,  ideea ca sărind peste aceste unitati  sociale, am putea spera la o lume mai solidară și mai eficienta.
Națiunea este o realitate sociala construita istoric. Durabilitatea ei este rezultatul unității lingvistice și memoriei colective. Statele iau forme naționale variabile și doar unele se dovedesc viabile și durează.  Națiunea reunește grupuri sociale dependente într-un grad ridicat și care impun astfel un model de cultura și civilizatie, un mod social de a fi și de a relationa cu celalalt. Este modul natural în care grupurile își ordonează dependentele reciproce, iar relativa autonomie presupune o satisfacere rezonabila a nevoilor și aspirațiilor membrilor. O plasa deasa de relații sociale plasează ființă umana într un spatiu multidimensional, în care cetățeanul se integrează cu toate fațetele personalității sale. Este și ființă economica care produce sau comercializează, beneficiază sau oferă îngrijire, primește și oferă afiliere, copilărește și își creste copii. Poveștile noastre de viata sunt parte din istoria de grup, dintr o istorie colectiva. Exista observația ca viata indivizilor se desfășoară într un univers local, dar evenimente naționale ca, razboaie, crize, reușite sportive, evenimente culturale sau construcția unor obiective de anvergura, cum ar fi o autostrada, o universitate sau un drum transmontan topesc limitele spațiale. Aceste obiective generale, pentru care individul nu are resurse și posibilități de implementare, impun politica drept soluție de gestionare a nevoilor comune. S ar fi construit Transfăgărășanul sau Centrala Nucleară de la Cernavodă dacă am fi fost un ansamblu de zone autonome libere de autoritate cum încearcă sa impună noile mișcări sociale pornite din SUA? Sa nu ne lasăm înșelați! Un cetățean care n a știut sa tragă la răspundere un ministru dintr un guvern national, nu va găsi soluții de control pentru un Executiv supranational. Dacă nu reușim sa punem agenda cetățenesca pe masa din Palatul Victoria, nu o vom impune la Bruxelles. Câtă vreme resursele sunt limitate, politica le împarte prin negociere și reglementare sau războaiele dictează prin violență.
O corporație urmărește exclusiv profitul economic. O națiune trebuie sa și asigure resursele economice, dar are și nevoi culturale, educationale, spirituale. O națiune integrează omul plenar, multidimensional, cu nevoi și aspirații deopotrivă. Nu îl transforma într un utilaj producător de bunuri, nici într o tiparniță și ii oferă resurse, chiar dacă insuficiente să cânte balade și sa scrie poezie. Națiunea, în planul mai larg al ființei sale sociale, și familia, în plan personal, activează omul integral, total. Nu l unilateralizeaza, nu l reduce la o singura latură a personalității. Și mai ales îl integrează necondiționat într un social care este chiar baza ființei sale! Într o structură globală ar urma sa fim furnici, mașini perfecționate pe linii de producție, consumatori dependenți sau doar bănci genetice necesare la un moment dat?

Articolul precedentInterviu Liviu Dragnea: Episodul 2. Dezvăluiri incendiare despre Viorica Dăncilă. Cum a pus mâna pe putere?
Articolul următorMihai Tudose ii cere susținerea premierului pentru transportatorii romani