Când doi se ceartă, al treilea câștigă! Un proverb românesc arată clar ceea ce unii sociologi se fac că nu văd. A devenit o meserie să încasezi pe un sondaj menit să susțină ideiile care servesc interese. Și așa sociologul riscă să devină din om de știință un șarlatan de profesie…Iar presa la rândul ei preia ideile care dezbină, generează scandal și rating pe măsură…
Nu poți compara mecanic scorurile în alegeri ale partidelor pe cont propriu sau în alianță. Alternativele produc o dinamică electorală specifică, cu evoluții distincte date de comportamentul diferit al ambelor partide . Dacă PSD sau PNL colaborează sau se atacă reciproc sunt cazuri structural deosebite. A compara rezultatele fără să iei în calcul evoluțiile este o fotografie la momentul t0 și nu o măsurătoare deșteaptă înainte și după disputele specifice oricărei competiții. Ar fi o analiza statică, lipsită de componenta dinamică, de modelarea adecvată situațiilor specifice.
De altfel, premierului, Marcel Ciolacu, i-a fost livrată la începutul acestui an o simulare a competiției în situație de conflict. Este evident că vulnerabilitatea PSD vine din responsabilitatea guvernării, iar declinul constant al PNL și dintr-o pierdere de vizibilitate… În plus, se știe: criticile venite de la prieteni au mai multă credibilitate decât acuzațiile lansate de dușmani. Deci competiția internă ar fi erodat suportul electoral al ambelor partide până la momentul alegerilor. Alianța îi va obliga pe parteneri să facă și campanie pozitivă, constructivă, singura formă permisă în raport cu cei cu care au bătut palma. Mai ales pe PNL, care nu ține frâiele și trebuie să fie perceput ca puternic implicat și activ în guvernare. Cu alianța e bine, cu soluțiile alianței… Mai avem de așteptat! Mai bine pentru ei, da! Mai eficienți pentru noi? Mai avem de așteptat!
Sursa: Realitatea Din PSD