Vasile Dâncu este sociolog. Ca sociolog știe mai bine decât oricine impactul unei declarații de presă. Și cu deosebire importanța momentului în care se face o declarație de presă.
Orice an școlar începe cu speranța că școală va modela corespunzător mintea și caracterele copiilor. Există temeri, exista rețineri, în 2020 mai mult decât oricând, dar pentru copii rămâne mereu un licăr de speranță. O pâlpâire slabă, amenințată de războinicii de pluș, Dacian Cioloș și Vasile Dâncu, ieșiți să ceară demisia ministrului Educației cu mai puțin de 24 de ore înainte de primul clopoțel.
Doamna Monica Anisie a întrat într un cerc vicios al erorilor din care, cu cât va ieși mai târziu, va ieși mai șifonatâ. Dar cum ar arăta școala fără cap la Palatul Victoria? O demitere sau chiar o demisie ar echivala cu o sinucidere în grup pentru Guvernul Orban și o leucă în capul candidaților dreptei la alegerile locale. Dar i ar pune și pe dascălii și directorii de scoli într o situație penibilă. E omenește sa greșești, dar e inacceptabil să fii iresponsabil! 
Dar ieșirea la rampă în avans a lui Vasile Dâncu pune și PSD într o situație neplăcută. A ataca înainte să înceapă școala arată că PSD doar folosește școala în campania electorală, că e vorba nu de o luptă pentru copii noștri, ci de un calcul electoral cinic. O atitudine în contradicție vădită cu abordarea reprezentanților din teritoriu ai PSD. Am văzut primari care au cautat soluții, au găsit finanțare, au luat decizii și s au zbătut ca școala să înceapă cu  dreptul. Să ne gândim de exemplu la primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a început testarea angajaților din scoli, a colaborat cu directorii și a găsit rezolvări. Daniel Baluță sau Dan Cristian Popescu sunt alte doua exemple de primari care au refuzat să se plângă și au făcut tot ceea ce resursele le au mai permis în actualul context. Părinții i au simțit alături, au simțit măcar o fărâmă de încredere. Dar până la apariția sociologului Vasile Dâncu, disponibil să comenteze o noua moțiune de cenzură și sa mai amestece încă o data comentariile despre școală cu cele despre alegeri. De ce și mai ales pentru cine?
Politizarea educației nu face decât să trezească furia și dezgustul părinților, dispuși să și rupă de la gură pentru o carte, pentru un caiet, pentru speranța că mâine va fi o zi mai bună.
În numele cui a vorbit domnul Dâncu la această ultima conferință de presă?

Articolul precedentVIDEO Noi dezvăluiri bombă ale procurorului Negulescu: Cum negocia Coldea cu spioni străini salvarea unui șef de mutinațională
Articolul următorDan Cristian Popescu a pregătit sectorul 2 pentru scolari