Un sistem politic bipolar este mai predictibil și mai eficient. Dezbaterile politice sunt mai structurate și mai limpezi pentru omul obișnuit. Sunt multe de discutat, dar la ordinea zilei pentru România alta este problema.
Procesele politice din România configurează un sistem cu doi mari jucători, dar care tind să polarizeze puternic opțiunile cetățenilor. Asistam în aceste zile la un proces de radicalizare care  riscă să închidă toate vasele comunicante între PSD și PNL. Și cel mai grav este că falia politică se adâncește în plină criză sanitară și economică. Nu este vorba de o fază incipientă a acestui proces. Suntem în faza de consolidare a inamicilor în oglindă. Diabolizarea și reverul la acuzațiile adversarului sunt pe un vârf de manifestare. “PNL este cel mai nerefornat partid, care colcăie de traseisti și penali pentru a se menține la putere”. Declarația vine de la senatorul PSD, Radu Oprea, și a fost precedată de o evaluare din partea lui Marcel Ciolacu, doar cu o jumătate de nota mai blândă. Dar PSD iese la atac abia după ce apelul la dialog, consultare, pact politic a eșuat iremediabil. E curios că e respins de cei interesați și propus de cei care ar avea interesul să lupte cu toate armele. De ce își complică PNL existența și campania electorală este o întrebare esențială. De ce demarează concedierile în prag de iarna și ii invrajbește pe lucrătorii la stat cu cei din privat? Nemulțumirea celor care duc greul economiei de piață este îndreptățită, dar eficientizarea muncii funcționarului public, cât și numărul de funcționari sunt stabilite de cei care iau decizii la vârf. Se amorseaza tensiuni sociale puternice și e o provocare de către cine și pentru cine. Scandalul de la Oficiul pentru Conmbaterea Spălării Banilor arată că și pentru primul ministru astfel de întrebări sunt mult prea dificile și ele nu și au rostul în prag de competiție electorala. Iar regionalizarea hărților politice arată că România este deja un ansamblu de regiuni cu profile diferite care sunt pe punctul de a lua cu totul locul națiunii.
România are nevoie mai mult ca niciodată de o reformă din temelii a statului. Schimbarea Constituției obligă la constituirea de majorități solide, iar în economia globalizată, micii actori sunt spulberați de tăvălugul marilor interese.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMarcel Ciolacu vrea duel înntre specialiștii PSD și PNL pentru sănătatea românilor
Articolul următorEXPLODEAZĂ MĂMĂLIGA?