„Măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunțat luni, la prânz, Ministerul Educației. Asta după ce în dimineața zilei, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a pus-o indirect la punct pe Monica Anisie.
Normele adoptate arată clar că lucrurile au fost tensionate în grădina guvernului PNL.
Iată comunicatul transmis:
„Astăzi, 15 iunie, a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul comun dintre Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care stabilește măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2.
Începând de astăzi, părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădinițele/unitățile de învățământ preșcolar de stat, în perioada vacanței de vară, pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar.
Cererile vor fi centralizate de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București și, ulterior, transmise autorităților publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unități de învățământ în care se vor desfășura doar activități recreative.
Lista cu unitățile de învățământ preșcolar va fi afișată la avizierul inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și/sau pe site-urile acestora.
Unitatea de învățământ va asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii unităților de învățământ preșcolar, conform prevederilor Ordinului comun.
De exemplu, materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual. Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum și celelalte accesorii neesențiale.
Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. În același timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condițiilor privind evitarea contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2 metri.
Copiii nu trebuie să aducă de acasă, în unitatea de învățământ, jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.”

Se observă cu ușurință că aceste măsuri au fost luate doar pe linia protejării sănătății, iar în norme nu s-a strecurat nici măcar una care să aibă legătură cu învățământul și educația. Nu puțini sunt cei care au tras concluzia că acest set de măsuri a fost conceput într-un grup de lucru ministerial de la Sănătate, iar cei de la Educație au rămas complet pe dinafară.
Educatorii și cadrele angajate în aceste unități preșcolare au rămas nedumerite în ceea ce privește durata orelor, felul în care trebuie să le desfășoare, măsurile pe care trebuie să le ia din punct de vedere al protejării împotriva virusului, grupele de preșcolari având întreaga organigramă bazată pe activități de grup.
Ministrul Nelu Tătaru a câștigat, se pare, și runda a II-a din această luptă din interiorul PNL, furând toată atenția momentului, însă, probabil, cu prețul educației de calitate pe care ar trebui să o primească preșcolarii în aceste instituții.

Articolul precedentCiolacu: Orban şi Băsescu sunt ultimii elefanţi ai politicii din România
Articolul următorPSD va vota prelungirea stării de alertă pentru 15 zile