Conflictul din Ucraina a schimbat din temelii relațiile economice globale, iar oficialii de la București discută deja cu Comisia Europeană optimizarea PNRR. Sunt discuții la Bruxelles, unii comisari vin în România și se caută răspunsuri la nevoile și provocările momentului, a  explicat miercuri președintele PSD, Marcel Ciolacu. Pachetul de măsuri sociale elaborat de PSD nu numai că a fost convenit cu comisari europeni, dar va utiliza și fonduri europene din exercițiul bugetar 2014-2021, care altfel ar fi fost pierdute de România.
Când PNL e încarcerat în sloganuri perimate de tipul “PSD ne scoate din Europa”, PSD discută  cu Paolo Gentiloni, comisar pentru Afaceri Economice. Portul Constanța este principala poartă de întrare a mărfurilor spre Europa, dar infrastructura de transport este insuficientă și PNRR ul negociat de USR și al său Cristian Ghinea nu prevede nici un euro pentru transportul maritim, nimic pentru agricultură și prea puțin pentru industria alimentară. România are nevoie să-și dezvolte aceste direcții strategice, cel puțin la fel de mult pe cât are nevoie Europa. “Să nu devenim prizonierii propriului șanț!”, avertizează Marcel Ciolacu în vreme ce Florin Cîțu, precum o placă stricată, repetă declarația de când și-a pierdut mandatul de premier că optimizarea PNRR înseamnă sabotarea programelor europene.
Apoi, scolărește, dacă PSD spune 50 de euro, vine PNL și dublează suma ca la barbut.
Consecințele confruntărilor armate din Ucraina sunt grave și în profunzime. Viața va fi mai scumpă și mai grea, dar și mai de preț, să recunoaștem! PSD vine cu un pachet de măsuri pentru economie și grupurile sociale vulnerabile, Florin Cîțu are doar o idee fixă, reducerea CAS, dar care ar aduce câteva milioane în buzunarele salariaților. Câțiva bănuți pentru cei cu salarii mici, câteva salarii pentru cei plătiți regește, mai ales de către statul român. Dar concret și atractiv pentru toată lumea. 
Diferența de soluții între partidele partenere este ca diferența dintre tratamentul de la medic și cel de la un potențial tovarăș de pahar. Unele pastile sunt dulci, dar unele sunt cu siguranță amare. Soluția atractivă este cea care te trage pe dreapta. Florin Cîțu plimbă un pahar de lichior de ciocolată pe sub nasul unor diabetici.
Sunt voci în media și în PNL care susțin ideea că Florin Cîțu este precum Bisisica lui Niculae a lui Moromete și are zilele numărate. Dar strategic sau accidental, alba – neagra jucata de PNL cu propunerile PSD sapă pe nesimțite la temelia social democraților: prea multe vorbe, doar discuții și promisiuni deșarte. 
Președintele PSD mai anunță  că pachetul de măsuri economice va redeschide toate șantierele. Se vine cu soluții la creștea preturilor la materialele de construcții. Se vor debloca toate investițiile! Veste bună, dar care nu are cum să nu amintească de  promisiunea fostului premier liberal, Ludovic Orban, de la debutul pandemiei, că România va deveni un mare șantier!
Oricum, vom discuta, vom analiza, vom vedea spune Florin Cîțu cu aceleași tonalități războinice din vremea tovarășiei violente cu USR.
În vreme ce Marcel Ciolacu anunță că, la începutul săptămânii viitoare, pachetul de măsuri sociale și economice va fi adoptat. Liderul social democrat face și eroarea de a preciza “cu certitudine”. De săptămâna viitoare încetează sa mai fie PNL maestrul amânării și amăgirilor? Sau și domnului Ciucă ii convine ca dialogul cu săracii României să îl poarte altcineva și el să se păstreze pentru contacte externe și tratative politico-militare?

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentFlorin Cîțu, sabotat din interior: peste 40 de organizații îi vor cere, joi, DEMISIA. Cine este păpușarul unei noi “execuții” în stil mafiot
Articolul următorLegile Puterii| Adrian Câciu: “Nota de plată a pandemiei se decontează acum”. Ce DOMENII vor duce la o creștere economică