O moțiune copy paste

De câteva zile, absolvenții de gimnaziu sau de liceu sunt cu inima-n gat. Se anuleaza sau nu examenele naționale, se echivalează media cu nota de examen, se amână sau rămâne cum am stabilit? Opoziția a introdus o moțiune simpla pe motiv ca ministrul Educației, Monica Anisie, nu a stabilit proceduri clare pentru desfășurarea examenelor, dar cum moțiunea a coincis cu petiții naționale ale elevilor, spiritele s-au încins și acum nu mai este clar nici dacă mai sunt sau nu examene. Psihologii știu foarte bine ca performanta intelectuala și fizica se programează, se lucreaza, individul se mobilizează după un anumit grafic și o testare mai devreme sau mai întârziată difera ca rezultat. Daca un examen se anulează și se organizează la 3 zile pe nepregătite, rezultatele, chiar și în cazul copiilor eminenți, sunt mult sub așteptări. Pentru ca mintea se lasă împrăștiata, trece în cămară anumite informații, se mobilizează deja în alte direcții. Ce vor face copiii noștri năuciti de minister, amețiți de Opoziție și agitati de presa, într un moment în care părea ca lucrurile sunt așezate, chiar dacă nu suficient reglementate? Din afara, problema ar părea mai mult epidemiologica, sanitara sau cel mult o dezbatere de filosofie a educației. Îndeaproape insa, se vad universitățile particulare și de stat ,deopotrivă încurajate, ca pandemia le va alimenta cota de studenți înscriși necesara menținerii catedrelor și salariilor pentru cadrele didactice. Fiecare vede din acest învățământ atât de îngust propriul interes încât sistemul educational a devenit o birocrație greoaie și ineficienta, alimentata artificial din nevolnicii individuale sau de grupuri meschine. Atât de pervertita încât și ministrul de resort ajunge sa spuna: ” Sunt de acord ca școală românească nu este în stare sa ajute copilul! ” Atunci de ce-i mai chinuiți pe copii, doamna profesoara?
Putem avea sperante? În plasa politica de care nu ne putem desprinde, întâmplarea face ca ministrul sabotat de pandemie sa fie acea persoana care a avut curajul unor decizii esențiale în privința fabricilor de doctorate. Ministrul Monica Anisie a luat decizia îndrăzneață de a crea o platforma cu tezele de doctorat, publice prin lege, dar ținute la sertar de autorii lor. Sa fie o întâmplare ca inițiatorul moțiunii împotriva ministrului Educatiei este tocmai Victor Ponta sau premierul “copy paste”, cum i se mai spune?
O arma din lupta de uzura dintre Putere și Opoziție, moțiunea simplă nu le aduce protagoniștilor nici măcar puncte electorale. Vorbitoarea de la PSD a avut inabilitatea politica de a numi “circ și haos” școala online, fără sa ia în calcul cât se simt de jigniți cei care și au dat silința sa și facă astfel datoria, elevi și profesori deopotrivă.
Elevii, părinții, bunicii sau cadrele didactice nu vor discursuri meșteșugite și nu asista la dezbaterea din Parlament,daca o urmăresc, ca la un meci de fotbal. Din afara, lupta politica pare lipsită de sens. Copii, părinții, bunicii, profesorii vor alternative, vor soluții, vor propuneri aplicabile. Sau măcar vor sa vadă niște fețe noi care sa inspire încredere, sa-și dovedeasca priceperea și buna măsură în cazul în care ajung la Palatul Victoria. A văzut cineva asa ceva?

Articolul precedentCetățenii Sectorului 4 sunt șocați de ultima realizare a primarului Băluță
Articolul următorIoan Mircea Pascu îl sfătuiește pe Marcel Ciolacu sa lase loc și pentru invinsi în PSD