Daca in urma cu cateva saptamani cineva mi-ar fi spus ca somajul tehnic extins e o solutie la care trebuie sa ne gandim, as fi spus ca e nebun. Dar, a venit epidemia de coronavirus. Si somajul tehnic a devenit o necesitate. Pentru multi, din pacate.
Din motive evidente un numar mare de salariati sunt pusi in situatia de a avea contractele de munca suspendate pe perioade greu de anticipat. Adica, dur dar adevarat, au ramas, sau vor ramane fara venituri. Putini au rezerve care sa le permita un trai decent in aceasta perioada. Statul a trebuit sa intervina. A intervenit. Prin ordonanta 30/2020 a reglementat somajul tehnic pe perioada starii de urgenta. Idee buna, aplicata stangaci, elegant spus. Nu intru in amanunte, am scris despre acest subiect.
Dupa critici privind continutul ordonantei, ministrul muncii, doamna Alexandru a iesit si a promis modificari de substanta. Remarc din nou capacitatea doamnei ministru de a accepta criticile si sugestiile. Jos palaria. Reflexe bune de politician. Inca le asteptam. Modificarile pot fi facute printr-o noua ordonanta, sau la dezbaterea in Parlament a ordonantei 30. Sigur, calea scurta este adoptarea unei noi ordonante. Dar despre asta, nimic. Astept.
Calea mai lunga este discutarea ordonantei in Parlament. Oricum trebuie adoptata o lege de aprobare a ordonantei. Este in discutie la Senat, prima camera sesizata. Sigur ca durata dezbaterii, amendarii si adoptarii in Parlament, va fi mai mare decat in cazul unei noi ordonante. Se pare ca guvernul merge pe aceasta varianta. Imi scapa motivul.
Trebuie spus insa, ca in Parlament exista depusa din data de 18/03/2020 o initiativa legislativa cu subiectul somajul tehnic in timpul starii de urgenta. Am citit-o. Am sa o listez separat pentru cei interesati.
Este mult mai completa decat cea a Guvernului. In primul rand sa refera la toti salariatii care au contractul de munca suspendat. Indiferent de angajator. Asa si trebuie. Toti cei care astazi nu pot lucra din cauza epidemiei, trebuiesc protejati. Se refera si la cei care erau in somaj si stabileste modul in care lucrurile se vor derula si pentru acestia pe perioada starii de urgenta. E bine. Dar ar trebui ca Parlamentul sa se miste mai repede. Poate reuseste in aceasta perioada sa isi mai spele imaginea. De ei depinde.
Ce nu inteleg, este de ce Guvernul, care nu are majoritate in Parlament, nu negociaza aceste masuri cu opozitia. Daca se pun de acord, lucrurile se pot misca foarte rapid. Daca nu, asa cum se vede, masurile vin tarziu si incomplete. Nu introduc in aceasta discutie ordonantele militare. Acolo, chiar daca mai sunt intarzieri, se pare ca cei responsabili si-au intrat in ritm. Nu putem spune acelasi lucru despre masurile sociale, fiscale sau economice. Aici intarzierea este mare . Si este riscant. Criza sociala si economica se va suprapune peste epidemie. Nu o va astepta sa treaca. Deci, la lucru domnilor! Mai putina politica si mai multa treaba. Guvern si opozitie. Da! Si opozitie!