Încă nu ați aflat secretul îmbogățirii rapide? Unii politicieni vă pot oferi câteva ponturi în acest sens. Dan Barna este un adevărat Guru al succesului obținut prin mijloace îndoielnice. O anchetă a PSNews.ro a arătat, cronologic, cum un IT-ist mediocru, pe nume Radu Nicolae Mihaiu, a ajuns boier peste noapte, avându-l pe liderul USR în dreapta sa. Cum era de așteptat, această ascensiune fulminantă a avut și un preț: anonimizarea contractelor din bani europeni. Printre aceste afaceri băgate la secret se afla și cea a lui Barna, dezvăluită de Rise Project care l-a spulberat la prezidențiale. Mihaiu candidează acum pentru funcția de primar al Sectorului 2.

„Unui IT-ist sărac i se întâmplă o minune: prietenul său este numit ministru al Fondurilor Europene, IT-istul sărac devine consilier de ministru, apoi secretar de stat.
După 10 ani de muncă în privat, la propria firmă cu angajați zero, IT-istul sărac stă într-un apartament modest și conduce o mașină la fel de modestă.
IT-istul sărac intra în politică, devine candidat la primărie, cade prosperitatea peste el, teren în București, apartament nou de lux, sute de mii de euro profituri, bani în conturi… O poveste de viață din România reală.
Vreți politică nouă cu oameni noi? Uitați-vă mai bine la cei cărora le oferiți încrederea cu atâta ușurință și naivitate, necondiționat, fără să știți nimic despre trecutul și viața lor.”, a transmis Silviu Mănăstire pe pagina de Facebook a emisiunii sale, „Dosar de politician”.
În ancheta publicată de PSNews.ro, jurnaliștii arată cum Radu Nicolae Mihaiu, actualmente candidat la Primăria Sectorului 2, a trecut prin analogia poveștii „Prinț și cerșetor”.
În luna mai 2016, Mihaiu se prezenta în CV drept un programator de soft. A fost angajat la minister cu un scop precis, după cum mărturisește chiar el într-o prezentare pe pagina usrplus.ro: „Radu Mihaiu a inițiat și zece proiecte de lege pentru debirocratizare și digitalizare (fără să aibă vreo expertiză dovedită, comentează jurnaliștii de la PSNews.ro). A publicat în format deschis toată arhiva de contracte pe fonduri europene”.
Mai exact, actualul USR-ist Mihaiu este cel care s-a ocupat în mod direct de publicarea online a arhivei de contracte a MFE și, implicit, de anonimizarea contractelor din bani europeni, în care era implicat și Dan Barna. De la această „afacere ciudată”, prin care Barna a fost protejat, s-a cimentat un veritabil parteneriat politic: anonimul programator Mihaiu este impus inițial președinte al USR Sector 2 din București, apoi candidat la primărie. Pentru a-l impune pe Mihaiu candidat la primăria sectorului 2, Dan Barna a amenințat că va rupe alianța cu PNL pe București. Într-un final, șeful PNL Ludovic Orban a cedat insistenței lui Barna. Nimeni nu a înțeles la acel moment de ce un anonim politic, ca Mihaiu, fără notorietate și fără experiență administrativă a fost impus candidat al alianței de dreapta, explică jurnaliștii PSNews.ro

În CV nu se pupă timpii


Radu Mihaiu susține că între anii 1998 și 1999 a fost „profesor de informatică” însă „profesorul Mihaiu” a terminat facultatea de Matematică / licență în informatică abia în anul 2000! Aceste date sunt extrase chiar din CV-ul publicat de el. Tot în acest CV se notează că timp de șase ani lucrează ca angajat/ programator la două SRL-uri anonime, Bozo Fx și Blackbox Software.
În anul 2014, după opt ani de străduință „în privat”, conform datelor Ministerului de Finanțe, Radu Mihaiu deținea 25% din SRL-ul E-dea Works, iar firma avea zero (!!!) angajați și un profit anual de 20 de mii de euro. Lui Mihaiu i se cuveneau așadar dividende de circa 5.000 de euro pe an. Adică, un salariu pe care un softist mediu îl câștigă pe lună în România anului 2014. Mihai nu avea „salariul plătit pe firma E-Dea Works”, așadar programatorul Mihaiu, „profesorul de informatică”, cum se prezenta, trăia practic la limita sărăciei. La acea data, în 2014, averea lui Mihaiu era compusă dintr-un apartament cu două camere cumpărat prin credit ipotecar în anul 2009, cu o valoare modestă de circa 50 de mii de euro, plus o mașină Mazda cumpărată în 2008. Așadar, afacerea lui Mihaiu și situația lui financiară nu mergeau deloc pe roze înainte cu doi ani de a intra în politică și de a-și începe fulminanta ascensiune, titrează jurnaliștii.

Pe 8 iulie 2016, fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, sprijinul principal al lui Mihaiu, reușește să-l impună în importanta funcție de secretar de stat.
Mihaiu depune o nouă declarație de avere ce se dovedește de data asta plină de surprize: Mihaiu declara trei conturi la ING Bank în valoare de 286.000 de Ron, 190.000 de Ron și 4.800 de euro. Practic, la interval de două luni după ce este numit consilier de ministru apoi secretar de stat, îi ajunge în cont suma de 120.000 de euro!
În condițiile în care l-a numirea în funcție, în luna mai 2016, avea circa 12.000 de euro cash în conturi! Verificând datele financiare ale firmuliței de soft E- dea Works reiese că, în anul fiscal precedent, 2015, compania a făcut un profit oarecum similar de 120.000 de euro, însă Mihaiu avea drepturi de doar 25% din dividende.
Înaintea alegerilor europarlamentare din 2019, Radu Mihaiu depune încă o declarație de avere. Softistul sărac din mai 2016, de la firmuliță E- dea Works SRL, se prezintă deja ca milionar. Mihaiu declara că a încasat dividende de 373.000 de RON de la firma la care deținea tot 25% din părțile sociale, dar că, în mod ciudat, a împrumutat firma cu 340.000 de RON din bani proprii și că are în conturi aproximativ 50.000 de RON. În schimb, Mihaiu apare că a contractat două credite de 531.000 de RON și 41.000 de euro.
În anul 2018, Radu Mihaiu a mai cumpărat și un teren de 265 de metri pătrați în București și un apartament de 120 de metri pătrați, pe lângă apartamentul de 75 de mp pătrați cumpărați cu 10 ani în urmă.
Interesantă este însă evoluția firmuliței la care este angajat Radu Mihaiu. Dacă în 2014 avea zero angajați și de-abia făcea profit, în anul 2016 și 2017, când Mihaiu a intrat în politică și administrația centrală mică, E- dea Works SRL a devenit o firmă cu 13, apoi, în 2019, cu 18 angajați și cu profituri de 250.000 de euro, în 2016, și aproape 200.000 de euro, în 2018.
Citiți întreaga anchetă AICI: https://psnews.ro/cum-ajunge-milionar-un-it-ist-sarac-dupa-ce-a-intrat-in-politica-prietenul-lui-barna-si-ghinea-a-descoperit-prosperitatea-la-usr-432545/

Articolul precedentPSD încearcă din nou să mărească pensiile şi salariile profesorilor
Articolul următorNicuşor Dan e dator vândut. Cine-i plăteşte creditul?