Marcel Ciolacu a anunțat că va demara procedurile de schimbare a statului PSD pentru a face posibilă o competiție internă, în vederea desemnării candidatului la președinție pentru alegerile din 2024.
Liderii din majoritatea filialelor se întreabă cine ar avea mai multe șanse.
Prin declarația făcută recent, Ciolacu desfințează pur și simplu zvonul că el ar dori să-l trimită în groapa cu lei a anului 2024 pe Alexandru Rafila, un medic epidemiolog necunoscut de structurile partidului.
Dacă mâine ar avea loc alegerile, Ciolacu, Rafila și Firea ar avea cele mai mari șanse să poarte drapelul luptei, din punct de vedere al încrederii publice, conform sondajelor, să recunoaștem, comandate.
Candidatul PSD va fi înzestrat cu o misiune extrem de importantă, chiar dacă pleacă în cursă de pe poziția a doua, nu prea câștigătoare pentru social-democrați. În același an se vor desfășura și alegerile locale și cele parlamentare. I se va da rolul de locomotivă, chiar dacă marile puteri ale Europei vor desemna un candidat prestabilit câștigător.
Activul de partid are nevoie să se încoloneze în spatele unui lider puternic, care să le reprezinte aspirațiile și să le conducă lupta.
Formațiunea politică e ca o armată. Oștenii luptă, dacă are un strateg și un general de condiție, nu decorativ prin decorații.
Ciolacu recunoaște că nu a discutat încă posibilul candidat cu nimeni. Nici chiar cu el însuși. O bună metaforă, dar nu cu epitete, conjuncții și figuri de stil se câștigă o bătălie.
„O să facem o modificare la statut în acest sens. Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului pentru candidatul la preşedinţie. Cu alte cuvinte, am făcut o ruptură clară între preşedintele partidului şi candidat, astfel încât toţi primarii, şi cei de la Braşov, toţi candidaţii şi cei care aspiră să vină în faţa lor şi să fie votaţi”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri într-o conferinţă de presă despre dorinţa ca PSD să îşi aleagă prezidenţiabilul printr-un sistem similar cu cel american, relatează news.ro.
Marcel Ciolacu, întrebat de jurnaliști dacă Gabriela Firea aspiră să fie prezidenţiabilul PSD, a răspuns: „Nu am avut discuţie cu absolut niciun coleg, nici măcar eu cu mine”.
Deschiderea, după un model al Partidului Democrat din SUA, pentru o competiție internă are rolul de a spori coeziunea de grup și de a scoate din latență parlamentarii somnoroși, pe lungul drum al mandatului de patru ani.
“Georgică, fă-te că lucrezi!” Ar spune președintele formațiunii, pentru a băga presiune în toate bulele dezumflate ale comitetelor inactive și ale falansterelor locale.
S-a vorbit despre Departamentele în stare să facă politici din umbră. Nimic nu se mișcă.
Și din cauza pandemiei, un for restrâns decide tot. Nimic consistent. Posibilii candidați suferă de irelevanță la problemele majore ale societății.
Marea politică nu se face doar cu postări pe facebook, cu glumițe de Ferentari și cu smiorcăieli cu lacrimi de crocodil și acestea scrise de jurnaliști care și-au ratat condiția.
Națiunea e în stare să se grupeze în spatele unui anumit lider, doar dacă îndeplinește trei condiții: să aibă charismă, un proiect politic viabil și să iubească românii.
Șmecheria cu iepurele unui alt candidat nu prea mai ține. Lumea se prinde repede.
Care dintre cei trei îndeplinește respectivele deziderate?
Sau vine altcineva pe turnantă?