După alegerile locale, în România mai există doar două partide: PNL și PSD. Au fost alegeri cu o încărcătură politică puternică. De aici și o rată de participare crescută, în condițiile de epidemie.
USR nu este încă un partid. Reprezintă doar un mecanism electoral de mobilizare pe rețelele sociale. Mobilizare pentru o idee, un protest sau pentru un candidat. USR este o entitate politică de tip nou, un vector, cu impact considerabil, dar lipsit de consistență în timp. Care are totuși în Plus o bază de organizare, de identitate și de acțiune. Puternică, nu electoral, ci prin ușa deschisă în Parlamentul European. Ceea ce este deosebit de important. USRPLUS are potențial mare, dar nu este încă o forță politică. Nu este încă, dar pozițiile câștigate în administrație, de maximă vizibilitate, ii obligă pe cei de la USR Plus să se definească. Să arate cine sunt în ceea ce au de făcut și în raport cu guvernarea liberală și opozitia social democrată.
Alegerile locale aduc această configurație bipolară a sistemului, la pachet și cu anti sistemul. Scena politică a devenit o tablă de șah, în alb și negru. Jocul e simplu, doar că nu poate fi jucat oricum. Dacă PNL și PSD joacă necugetat și în afara agendei publice riscă să fie prinși în pat de USR. Se mai întâmplă în șah, ce să i faci!
Liberalii rămân cu guvernarea, o misiune grea cu probleme economice și sanitare. Dar mai ales în contextul neclar al trendului ascendent sau descendent pe care îl prezintă fotografia de la alegerile locale. De realismul evaluării depinde nu scorul, ci soarta de la parlamentare.
În schimb, PSD ar face o mare eroare să se raporteze la scorurile pe care le obținea în 2016. Primele statistici arată o prezența mai mare a tinerilor, a persoanelor active, a categoriei 45-55 de ani. 30% din electorat nu sunt toți nostalgicii măreției de odinioară a PSD. Pensionarii nu s au mai mobilizat cum o făceau altădată. Primele evaluări indică un vot al persoanelor direct afectate de haosul din școli, din segmentele paralizate din economie, agricultori și poate chiar antreprenori. Votul politic este un real succes pentru PSD care, din nefericire, vine din ponderea mare a celor afectați de șomaj, de costul școlii online sau a salariaților iarăși și iarăși amânați la majorare. Electoratul potențial de stânga este cu mult mai numeros, mai greu din punct de vedere democratic, decât segmentele cu interese liberale. Bate vântul în pânzele lui Marcel Ciolacu, dar rezultatele arată că și PSD și a legat parâmele asa cum trebuie. Într un mesaj inspirat de mulțumire adresat alegătorilor, PSD le mulțumea celor care au arătat că “munca tenace și seriozitatea pot învinge șmecheria”. Sunt indicatori serioși că PSD a ajuns de aceasta data la cei care muncesc și sunt apăsați de griji.
PSD are un scor bun. Dar este esențial că voturile nu vin de la un electorat captiv, ci de la un electorat încercat, aflat în așteptarea soluțiilor și care va reacționa vehement dacă în loc de soluții va primi propagandă. Este un moment ideal pentru România. Este pentru prima data când, puse în fața propriei anverguri, partidele mici, partidele balama, au fost puse la respect și nu au mai putut deturna atenția publică.
În noua conjunctură nu este suficient să evidențiezi greșelile adversarului. Ai nevoie să ți convingi propriul electorat că ești în stare să faci ce nu poate face celalalt. Sistemul bipolar simplifică mult ecuația Puterii și aduce mai mult pragmatism. Societatea românească are nevoie ca de aer să se ocupe de problemele politice veritabile, are nevoie de soluții. Nevoile au ajuns în multe situații în stadiul de boală grea, cum este cazul educației sau infrastructurii.
Competiția este aprigă și scorul va depinde foarte mult de propriile liste de candidați și capacitatea de a propune soluții. Partidele de buzunar nu au ce avantaje să aducă celor 3 mari partide. În spatele acestor formațiuni stau filosofii diferite care fiecare își poate arata valențele pozitive pentru societatea românească. Iar competiția în trei are avantajul că cel lăsat pe dinafară poate sesiza înțelegerile neconf
Sursa: Realitatea Din PSD