PSD vine cu un program în 28 de puncte “Repornim România”. Programul social democrat propune facilitati fiscale pentru firme și angajați și facilitarea creditării agenților economici, masuri de suport care ar angaja 8% din PIB.

Astfel, firmele care fac angajări urmează sa primească 2250 de lei pentru fiecare loc de munca nou creat, iar salariatul ar beneficia la rândul lor de un stimulent de angajare de 1000 de lei, susținere acordata pentru 3 luni cu condiția menținerii locului de munca minim un an. Firmele din domeniul HoReCa, firmele de transport, firmele de cosmetica, adică cele mai afectate de pandemie, ar urma sa fie scutite de impozit pe profit și taxe locale în măsura în care mențin locurile de munca, dar și sa le fie eșalonate obligațiile fiscale pe o perioada de 6 luni. Pe de alta parte, statul ar urma sa deschida linii de creditare la o dobânda de maxim 1,7%, prin CEC și EXIMBANK, instituții bancare cu capital de stat, dar și onorarea rapida a obligațiilor statului către agenții economici, inclusiv decontarea concediilor medicale. PSD propune susținerea exporturilor prin garanții de stat 100%, flexibilizarea condițiilor din programul Start up Nation si diminuarea blocajelor financiare, prin garantarea cumpărării de creanțe de la IMM.

 Un capitol aparte este alocat de PSD agriculturii și se propune ca plata sa se facă la 5 zile pentru produsele perisabile și 15 zile la celelalte produse agricole. 500 de milioane de lei sunt evaluările sumelor acordate ca despăgubiri fermelor agricole afectate de seceta sau pandemie. În ceea ce privește turismul, social democratii propun modernizarea în următorii 10 ani a 31 de stațiuni balneare care necesita investiții de aproximativ 1 miliard de lei. 

Pentru transportatori este prevazuta anularea taxelor. Dublarea bugetului RablaClasic și direcționarea programului Rabla Plus către achiziția de automobile autohtone de către instituțiile publice, dar și creșterea lde la 30 la 300 de milioane de lei pentru 2020 la programul Rabla pentru electrocasnice. 

PSD mizeaza și pe susținerea puterii de cumpărare a populației și are în vedere o schema de ajutorare a consumatorilor vulnerabili după 1 iulie când se va liberalizare prețul la gaze și electricitate.

Nu sunt uitați nici cei mai săraci dintre săraci și gospodăriile cu venituri sub 1500 de lei ar urma sa primească vouchere pentru alimente și medicamente de 7000 lei, iar cele cu venituri între 1500 și 2000 de lei, voucher de 3000 de lei, măsură văzută atât ca protecție sociala pentru categoriile cele mai sărace, dar și ca o măsură de natura sa susțină consumul si activitatea economica.

“Repornire, nu revigorare” ii răspunde PSD președintelui Klaus Iohannis și  precizează ca masurile propuse sunt un program pe termen scurt și mediu, cu efecte imediate, de natura sa redea încrederea oamenilor de afaceri și salariaților și care poate fi finanțat 50% din surse interne și 50%din fonduri europene.

PSD a anunțat ca va trimite Guvernului acest program.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a început sa prezinte programul “Repornim România” într o conferinta de presa a partidului, dar i s a făcut rău și presa a primit suportul scris al mini proiectului de guvernare.

Articolul precedentPe buza prăpastiei
Articolul următorMarcel Ciolacu este bine, după primele evaluari