Fostul magistrat Ion Popa de la Curtea de Apel Bucuresti, dezvăluie planul-pilot de dominare a justiției romanești, prin procurori DNA și DIICOT manipulați instituțional, spune acesta. 

Magistratul a avut o carieră de 30 de ani în justiție. A făcut parte din echipa miniștrilor Rodica Stănoiu sau Cristian Diaconescu, a fost numit secretar de stat în mandatul ministrului interimar Ana Birchall și în al Monicăi Macovei, în mandatul ultimei fiind prezent doar pentru o perioadă de câteva luni, plecând la CSM în anul 2005. Ulterior, a lucrat la Curtea de Apel București până în vara lui 2018, când s-a pensionat.
 De-a lungul timpului, magistratul a publicat mai multe rapoarte menite să fie îndreptare pentru generația tânără. Printre cele scrise s-a numărat și un studiu despre magistrații români care se întâlnesc cu diplomații străini. Ion Popa consemna atunci, în 2014, „reticenţa şi ostilitatea acestora faţă de politicul român, în opoziţie cu promptitudinea şi deschiderea excesivă chiar, faţă de politicul străin diplomatic din România”.

Anul acesta, Ion Popa a lansat o carte. Se numește „Noaptea dreptății românești” și vizează perioada 2005-2020.

În paginile cărții sale dezvăluie un sistem bine pus la punct, în care intrau preşedintele, serviciile secrete, procurorii, presa aservită, postacii, ONG-urile, reţelele sociale, grupările de presiune stradală și organizaţiile profesionale ale magistraţilor. Scopul general – care a și fost atins, spune Ion Popa – era de a se crea o justiție paralelă. 
Fostul magistrat povestește cum s-a instituit, prin lege, o modalitate de teleportare a procurorilor de la bază, de la talpa organizării judiciare, la vârful Parchetului General. Nu numai în funcții de execuție, ci și în funcții de conducere. O dă exemplu pe Laura Codruța Kovesi. Ea avea grad de Parchet de Tribunal, acolo ajunsese profesional, prin examen și, de acolo, a fost promovată exploziv în fruntea Parchetului General. A descris-o în carte ca fiind „o victimă a unei beții de putere venită mult prea devreme, în exces, și generatoare a unor grave deviații de comportament profesional și uman”.

Mai dă exemple de execuții ale procurorilor și judecătorilor care nu doreau să se abată de la litera legii. Aceștia erau avertizați și șicanați în moduri teribile. Cine refuza să accepte plicuri galbene cu sentințe deja scrise, putea păți precum Alina Bica, arestată în trafic, precum judecătorul Stan Mustață, care a pierit în închisoare după lungi suferințe medicale, dar și cu un șir de suspiciuni planând asupra felului în care a fost tratat. 

Adrian Năstase, dat exemplu celor care nu se supuneau

Și cazul lui Adrian Năstase a fost unul dintre subiectele abordate de fostul magistrat. Acesta susține că închiderea lui Năstase a avut menirea de a da exemplu celor care nu vor să se supună noului regim din justiție. „Important era să-l scoată din joc și să le dea de înțeles și altora că li se putea întâmpla și lor”, a explicat el.  
Într-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic de la EVZ.ro, așa exemplifică fostul magistrat Ion Popa starea de teroare pe care o impunea justiția paralelă, din perioada 2009-2015. 
„Să luăm exemplul lui George Bălan. George Bălan a fost exact în aceeași situație. I s-a deschis un dosar, a trebuit să plece din Consiliul Superior al Magistraturii că era vicepreședinte la vremea respectivă, a trebuit să plece din profesia de procuror, a trebuit să-și găsească un alt început și a intrat în avocatură. Eu l-am cunoscut bine și i-am cunoscut și familia. Nu pot să vă spun prin ce a trecut în acele momente. Avea 30 de kg cu servietă cu tot. Și-au dus copilul la țară, au întrerupt internetul și televizorul să nu audă toate lăturile care se aruncau în capul lui, iar după 3-4 ani s-a dovedit că e nevinovat.”, a spus Ion Popa într-un interviu acordat EVZ.ro

S-a greșit, spune magistratul, în momentul când procurorul General a primit competențe, prin legea 247, să delege în tot sistemul pe cine vrea. În felul acesta s-a ajuns ca oameni de la talpa organizării judiciare să ajungă la aceste direcții ale parchetului, DNA, DIICOT sau chiar în Parchetul General și în funcții nu numai de execuție, ci și de conducere. 

Rezultatele s-au văzut pentru că oricât ai fi de entuziast când ești tânăr la vârful Parchetului ai nevoie de o experiență solidă ca să poți comunica cu ceilalți, inclusiv cu reprezentanții serviciilor secrete, explică judecătorul Popa. 
Se vorbește acum despre desființarea „Secției Speciale”, care anchetează fapte ale magistraților. Despre acest subiect, Ion Popa spune că suntem pionieri în Europa prin existența sa. Explicația lui pentru dorința de a fi desființată este cinstea procurorilor din cadrul SIIJ, care nu sunt datori politicului. Până la apariția SIIJ, justiția se făcea în aplauzele sau țipetele publicului. 

„Hoțule, de ce ai furat?”, strategie de umilire 

„Controlul judiciar era un instrument pentru că făcea și el parte din etapa de umilire publică. Te obliga să te duci de fiecare dată la poliție, de fiecare dată era alaiul corespunzător, de fiecare dată erau protestatarii, mai mulți sau mai puțini, care strigau <Hoțule, de ce ai furat?>, cu impresie generală la public. Toate astea ca la final, când ținta urma să fie condamnată, opinia publică să rămână cu senzația că e firesc, fiind bombardată permanent cu date negative despre cel în cauză. ”, a declarat Ion Popa într-un interviu pentru Alephnews.
În cartea „Noaptea dreptății românești” se regăsesc nume grele: Monica Macovei, Daniel Marius Morar, Livia Stanciu, Cristi Vasilică Danileț, șefii ai SRI și multi alții, cu deciziile și rolul lor instituțional bine identificat în implementarea programului-pilot de controlare absolută a justiției. 350 de pagini în care se arată cum brațul lung al justiției a fost încătușat timp de 15 ani și cum vieți și cariere au fost pur și simplu zdrobite, cum afaceri mari românești au fost puse pe butuci și la ce nivel ajunsese fabrica de dosare penale să funcționeze.

Imagine

Fostul magistrat a fost prezent în emisiunea Culisele statului paralel de duminică, 14 februarie, continuand astfel seria de dezvăluiri uluitoare. Puteți urmări integral emisiunea AICI.

 

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentPSD urgentează eliminarea pensiilor speciale
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 158. Service pentru Enterprise