Marți noapte, ministrul Afacerilor Interne Ion Marcel Vela a prezentat noua ordonanță militare prin care se interzic anumite drepturi.

Alături de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, Vela a declarat că unele instuții își pot desfășura activitatea cu mai puține restricții, precum insituțiile media și șantierele.

Sunt în continuarea permise deplasările în vederea achiziționării de alimente și produse de uz casnic, și cele pentru a plimba animalele de companie. Așadar, sunt permise doar deplasările pentru cumpărături și pentru asistența medicală de urgență sau care nu poate fi amânată. Se mai permite ieșirea din casă a persoanelor care oferă asistență pentru copii, vârstnici sau oameni care au, din punct de vedere medical, nevoie de însoțitor.

Adeverințele pot fi prezentate și pe telefon.

Legat de amatorii de sport, sunt excluse toate activitățile sportive de echipă! „Am observat că în ultima perioadă mulți cetățeni merg să jocae fotbal”, a spus ministrul Vela.

Deplasarea în scopul donării de sânge și cele în scop umanitar, de voluntariat, sunt permise. Și cele pentru asigurarea de produse de tip agroalimentar în lanțurile de magazine.

Vârstnicii de peste 65 de ani au voie să iasă din case în intervalul orar 11-13, strict din următoarele motive: necesități de bază, asistență medicală de urgență sau care nu poate fi amânată, din alte motive justificate precum asistența unui minor, asistența unui alt vârstnic. De asemenea, activitatea fizică în echipă este interzisă și pentru aceștia – a punctat ministrul Afacerilor Interne.

Medicii, oamenii de afaceri, profesorii, agriculorii care dovedesc că sunt în activitate, trebuie să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința de la angajator, care se acceptă acum fără ștampilă.

Se insituie masura de carantină pentru toate persoanele care intra în România.

Autoritățile au obligația să asigure adăpostirea și îngrijirea persoanelor fără adăpost. Măsura se aplică începând cu publicarea acestei Ordonanțe în Monitorul Oficial.

Instituțiile economice și nu numai trebuie să asigure marcarea distanței pe care persoanele trebuie să o păstreze între acestea.

Administratorii de piete au obligatia sa se asigure că există o distanță optimă între vânzători, vânzători și clienți.

„Am fost nevoiți să mai luăm o măsură: Se suspendă toate zborurile dinspre și spre Franța și Germania, pentru toate aeroporturile din România,  pe o perioadă de 14 zile.

Suspendarea activității comerciale (în malluri) nu se aplică produselor electronice și electrocasnice de către operatorii care asigură și transportul, cât și vânzarea sau serviciile de optică medicale.

Precizări de presă, comunicat MAI:

Prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României ca măsură excepțională cu scopul gestionării situației create de răspândirea virusului SARS-COV-2 pe teritoriul României.

În conformitate cu dispozițiile Capitolului VI, art. 48 din Anexa 1 la Decretul nr. 195/ 16 martie 2020, la data de 17 martie 2020, a fost notificat Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la măsurile adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență pe teritoriul României care au ca efect limitarea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale. Prin notificarea efectuată la nivelul Consiliului Europei, România respectă o procedură care decurge din statutul său de Parte Contractantă la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În cadrul procedurii de notificare a Secretarului General al Consiliului Europei, România a transmis textul Decretului nr 195 din 16 martie 2020, precum și traducerea sa în limba engleză. Prin punerea la dispoziția Consiliului Europei a întregului text al Decretului au fost furnizate informațiile necesare privind drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se limitează în scopul exclusiv al gestionării crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, drepturi explicit menționate în cuprinsul art. 2 al Decretului Prezidențial. Totodată, notificarea a inclus informații privind contextul instaurării stării de urgență, fiind subliniat caracterul excepțional al măsurilor luate, care privesc limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și durata pentru care a fost decretată starea de urgență.

Facem precizarea că, potrivit art. 15 din Convenție, în caz de ”(…) pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional”. Pe cale de consecință, pentru adoptarea unor astfel de măsuri nu este necesară obținerea vreunei aprobări de la Secretarul General al Consiliului Europei, statele părți la Convenție având deplina suveranitate de a adopta măsurile pe care le apreciază de cuviință în astfel de situații excepționale (cu limitările stabilite prin Convenție). Singura obligație ce incumbă autorităților statelor părți este de a informa pe deplin Secretarul General al Consiliului Europei despre măsurile de această natură adoptate, conform art. 15 alin. 3.

Totodată, menționăm că organismul jurisdicțional stabilit în baza Convenției, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului, își menține competența de a se pronunța în orice situație dată cu privire la măsurile adoptate de România în acest context.

Grupul de Comunicare Strategică

Articolul precedentCiolacu e dezamăgit de prestația premierului
Articolul următorS-a ajuns la fundul sacului. Prof. Streinu-Cercel face apel pentru donații!