Afacerea cu sparanghel, leguma considerată “hrana regilor,” este extreme de profitabilă în Germania, ţară care acordă unele dintre cele mai mari subvenţii agricultorilor. 

Un hectar produce 25.000-30.000 de tulpini, delicatesele care se zice că produc insulina atât de necesară organismului. Un român, pentru care producătorul german oferă 1.650-1.800 de Euro(30% fiind finanţat de stat) poate culege un hectar singur, dar într-o lună. Proprietarul plantaţiei, conform datelor statisticilor germane, rămâne cu un profit net de 25.000-30.000 de Euro pe hectar. Asta după acoperirea tuturor costurilor de tratament, de arat, de înfoliat în timpul sezonului rece. 

Deci românul fără de care sparanghelul putrezea pe câmp ia sub 5% din veniturile brute. Dar se bucură că după trei luni se întoarce cu 4.000-5.000 de Euro. Nu ştie că neamţul, proprietar de plantaţie câştigă pe spinarea lui aproape 80.000 de Euro, în trei luni.  

Mai are rost să ne întrebăm de ce în România nu se pot dezvolta plantaţii de sparanghel?, se întreabă Marius Ghilezan în editorialul de azi din “România liberă”: Sparanghelarul se întoarce fericit cu 4.000 de euro. Cât câştigă cultivatorul german?

Articolul precedentLumina Învierii va fi adusă de poliţişti şi de voluntarii bisericilor
Articolul următorProgramul Primăriei Sectorului 1: tableta pentru fiecare elev