Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a secretizat la nivel de „secret de serviciu” criticile venite de la experții Comisiei Europene, spun surse din Ministerul Educației.

Imagine

La sfârșitul anului trecut, Klaus Iohannis a pus în mișcare Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă prin care țara noastră poate să primeasă de la Uniunea Europeană aproape 30 de miliarde de euro pentru investiții și reforme în domeniile infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării și altele.

Ministerul Fondurilor Europene a avut termen de depunere a dosarului de aderare la program 30 aprilie 2021. Ministrul Cristian Ghinea, poreclit în fostul său mandat din guvernul Cioloș „ministrul zero”pentru că nu a realizat absorbții de fonduri europene, a prezentat dosarul cu o săptămână înainte de data agreată.

Comisia UE l-a respins. Proiectele prezentate nu aduc reformă în țara noastră, au concluzionat experții de la Bruxelles. În alte cuvinte, ele nu aduc România mai aproape de standardul de civilizație european.

Imagine

Surse din cadrul Ministerului Educației susțin acum, pentru Newsweek, că au lucrat împreună cu echipa ministrului la un program național pentru reducerea abandonului școlar în cadrul PNRR însă au fost lăsați cu ochii în soare. Mai mult, experții ministerului Educației, au folosit titlul proiectului – cel referitor la abandonul școlar – dar au modificat dramatic conținutul programului. Acest lucru a dus la critici din partea Comisiei UE, însă ele nu au fost ținute ascunse de ministrul Ghinea.

Potrivit Newsweek, ministrul Ghinea spune că e normal să țină corespondența doar pentru el:

“Toate documentele de negociere internațională sunt secrete de serviciu, în toate țările, ar fi aberant să fie altfel. Până și telegramele obișnuite transmise de ambasade de prin toată lumea sunt secrete de serviciu, cum ar putea fi altfel informații din negocieri?“, a spus Cristian Ghinea jurnaliștilor.

Vicepreședintele PSD Mihai Tudose a dezvăluit că în planul elaborat de Ghinea era inclusă și finanțarea ONG-urilor. De asemenea, Tudose a prezis eșecul echipei guvernamentale cu o săptămână înainte, în cadrul emisiunii Culisele statului paralel, de la Realitatea Plus.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a dezvăluit culisele acestui eșec și magnitudinea sa

„E un dezastru pentru România. (…)Ei se tot duc și sunt întorși cu acest PNRR. Știm cum s-au împărțit până acum banii în guvernul Orban și guvernul Cîțu și, totuși, aici vorbim de bani europeni și trebuie să existe un plan transparent”, a spus Marcel Ciolacu în urma refuzului premierului Cîțu de a prezenta în Parlament planul.

Data limită de depunere a dosarului la Comisa Europeană a fost prelungită pentru România până la 31 mai.

 

Ce programe au prezentat bulgarii și nemții

–        Vecinii noștri bulgari doresc să folosească fondurile europene pentru digitalizarea agriculturii pe tot lanțul de distribuție “from farm to table”, prin realizarea de fluxuri electronice de administrare a datelor fermierilor, dar și modernizarea prin digitalizare a obiectivelor culturale, scrie Flux24.

–        Germania vrea finanțarea proiectelor de cercetare-dezvoltare în domeniul industrial, investiții în cercetarea și dezvoltarea domeniului auto, domeniului 5G și al nanotehnologiei. Nemții mai au în plan și digitalizarea integrală a sistemului de educație.

–        Italia s-a axat foarte mult pe turism, iar Polonia vrea investiții majore în agricultură.

sursa: Flux24

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentPericol cibernetic de grad zero! România, sub atac prin SMS. Avertizări SRI
Articolul următorOrban vs Cîțu la șefia PNL. S-au împărțit taberele! Turcan e alături de… SURPRIZĂ TOTALĂ