Monica Macovei și Traian Băsescu sunt considerați părinții statului paralel în România. Trecerea corupției în rândul amenințărilor la adresa securității naționale a României, intr un document CSAT din 2005, reorganizarea Justiției în mandatul Monicăi Macovei prin creșterea controlului politic asupra procurorilor, dar și controlul asupra arhivei SIPA sunt decizii controversate care au avut efectul contrar și au făcut din Justiție o arma politică redutabilă, dar străină statului de drept.
Dar relația dintre fostul șef al statului și primul ministru al Justiției instalat de Alianță Dreptate și Adevăr  a rămas în ceață pentru mulți comentatori. A lăsat loc la multe presupuneri și nicio certitudine. 
Interviurile cu deputatul fugar, Cristian Rizea, fac lumina măcar parțial. El însuși membru al statului paralel, după cum singur recunoaște, și pus sub semnul întrebării de condamnarea suferită, Cristina Rizea a participat sau asistat la deciziile care au marcat istoria recentă, dar neonorabilă pentru multe personaje, a României.
În ultima emisiune Culisele Statului paralel, Cristian Rizea se auto detonează și recunoaște că a avut de la generalul Marin Ionel documente strict secrete, sustrase din arhiva Securității, pe care voia să i le ofere lui Mircea Geoană în confruntarea prezidențială din 2009. Documentele dovedeau relațiile existente dintre Traian Băsescu și omul de afaceri de origine siriană, Omar Hayssam. Lovitura pregătită împotriva lui Traian Băsescu a eșuat pentru că fostul deputat PSD a făcut greșeala de a arăta documentele unui alt cetățean arab cu afaceri suspect de înfloritoare în România, Wehbe Mohamad Bilal, care s a dovedit fidel și de folos lui Traian Băsescu în episodul povestit. “Privatizarea securității naționale” este sintagma folosită foarte precis de Cristian Rizea când vorbește de ocuparea unor domenii strategice foarte bănoase ale afacerilor cu statul, de către cetățeni străini cu conexiuni în structurile de informații autohtone. În acest păienjeniș de dependențe economico politice apare Traian Băsescu în relație cu Omar Hayssam, condamnat pentru terorism și fugar în Siria în 2005, adus în țară abia în 2013.
Episodul răpirii jurnaliștilor români in Irak care s a soldat cu condamnarea lui Omar Hayssam pentru terorism  implica numeroase personalități de la vârful statului român și marchează momentul de cotitură dintre fosta și  noua Securitate. Nu este lipsit de relevanță cum Traian Băsescu și a tăiat la momentul respectiv celebra șuviță, gest simbolic menit sa convingă oamenii de decizie că președintele devenise ostatic al deținătorilor de informații și își pierduse puterea și libertatea de decizie.
În același timp, astăzi se dovedește că firma care efectua transportul de contrabandă din  Tigareta II a avut o drept avocat pe nimeni alta decât activista Soros, Monica Macovei.  Reamintim ca scandalul Tigareta II este o afacere care duhneste a afacere pusa la cale de persoane din structurile de informații și care a marcat scoaterea din scena politică a fostului presedinte, Emil Constantinescu, cel care declara la un bilanț al SRI de la finalul mandatului: “m – au învins”. 
Zona de confluenta dintre Traian  Băsescu cu licuriciul peste Oceanul Atlantic și doamna Monica Macovei, rămasă prin episodul SIPA în siajul forțelor subterane de influență ruso maghiară este o cheie importanta de înțelegere a influentelor exercitate asupra statului român.” Interesele ruso maghiare”  Sunt o ipoteză confirmată de fostul șef al SIPA, Marian Ureche, care aduce argumente forte în cartea dedicata acestui subiect.
Pentru că dincolo de banii negri din “privatizarea securității” se pune dramatic întrebarea în ce direcție se îndreaptă tara noastră? Nu va faceți griji, de vina este doar resemnarea și pesimismul patologic al poporului român!

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentCum distorsionează statul paralel economia de piață românească
Articolul următorCât contează epidemia în campania electorală