Avangarde Grupul de Studii Socio-Comportamentale a realizat un sondaj de opinie în perioada 6 – 12 aprilie 2020 pe un eșantion de 915 subiecți. Tema este legată de pandemie și cum a perceput populația implicarea politică î această situație de criză. Metoda de intervievare a fost cea prin telefon. Marja de eroare este de 3,2%, pentru un nivel de încredere de 95%. Avangarde este o instituție de sondare condusă de sociologul Marius Pieleanu.

Foarte puține persoane sunt de părere că PNL a făcut ce trebuie în timpul acestei pandemii. În schimb, aproape 100% cred că strategia de combatere a infectării cu COVID-19 trebuie să apațină experților și nu politicienilor.

Românii sunt intransigenți, vor armata pe străzi și sunt de acord ca pe perioada stării de urgență să fie restrânse drepturi și libertăți fundamentale, iar cei care sunt prinși că fac speculă cu echipamente medicale să fie condamnați în regim de urgență.

Pe lângă investițiile în sănătate, educație, rutiere și în siguranța cetățeanului, care sunt primele priorități ale cetățenilor, 80% consideră că investiția în lupta anticorupție ar trebui să fie o prioritate pentru statul român. În această linie, 47% cred că Guvernul și cei care fac achiziții vor cumpăra echipamente la prețuri mai mari știind că nu vor fi verificați, doar 18 % răspund cu nu, 35 nu știu/ nu răspund.

  1. Din punctul dvs de vedere, partidul de guvernământ, PNL, face ceea ce trebuie în vederea eliminării pandemiei?

Răspuns: 22% – Da, face tot ceea ce trebuie; 50% – Face câte ceva, dar nu suficient; 20% – Nu face ce trebuie

  • Din punctul dvs de vedere, strategia referitoare la combaterea pandemiei Covid 19 ar trebui să fie făcută de politicieni sau de experți în domeniul medical?

Răspuns: Experți – 92%; Politicieni – 1%

  • Din punctul dumneavoastrăde vedere, cei care sunt prinși făcând speculă cu materiale și echipamente medicale (măști, soluții biocide, etc) ar trebui să fie judecați și condamnați în regim de urgență de justiție?

Răspuns: Da – 78%; Nu – 10%; Nu știu – 12%

  • Pe perioada stării de urgență dumneavoastră personal sunteți de acord cu restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale?

Răspuns: Da – 67%; Nu -25; Nu stiu – 8%

  • Dumneavoastrăpersonal sunteți de acord cu prezența armatei pe străzi?

Răspuns: Da -72%; Nu – 23%; Nu stiu – 5%

  • Din punctul dvs de vedere, având acoperirea stării de urgență, credeți că anumite instituții din țară vor putea face abuzuri la adresa cetățenilor?

Răspuns: Da – 51%; Nu – 21%; Nu stiu – 28%

  • Din punctul dvs de vedere, având acoperirea stării de urgență, credeți că Guvernul și cei care fac achiziții vor cumpăra echipamentela prețuri mai mari știind că nu vor fi verificați?

Răspuns: Da – 47%; Nu – 18%; Nu stiu – 35%

  • Din punctul dvs de vedere, sincer, credeți că Statul Roman ar fi trebuit să interzică accesul românilor care munceau în străinătate, în țară,pe toată durata pandemiei?

Răspuns: Da – 49%; Nu – 37%; Nu știu – 14%

  • Vă vom prezenta o listă cu măsuri și vă rugăm să ne spuneți, pentru fiecare în parte, dacă dvs considerați că ar trebui să fie o prioritate pentru Statul Român?

Răspuns: Investiții masive în: Sănătate – 94%; Educație – 92%; Infrastructură rutieră – 87%; Siguranța cetățeanului – 81%; Anti-corupția – 80%.

Articolul precedentAlfred Simonis l-a prins pe șeful statului cu declarația vopsita
Articolul următorEugen Teodorovici cere intrarea de URGENŢĂ a Parlamentului în activitate. “Să nu rămânem încremeniţi în proiectul păgubos al acestui guwerner!”