Ciolacu susține că inclusiv românii care au bani să se trateze la clinici private vor fi afectați. “#Privatizarea Sănătății făcută de #PNL înseamnă că va fi mai rău pentru cei care nu-și permit să meargă la clinicile private și mai bine pentru cei care își permit deja acest lucru.Distrugerea sistemului #public de sănătate ne va afecta însă pe toți!” a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi, a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. După adoptarea proiectului de OUG, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirma că obiectivul actului normativ este „salvarea vieţilor pacienţilor care (…) sunt în situaţie critică şi trebuie să recurgă la proceduri medicale”.

„Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale, inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a declarat Dancă.

El a explicat că prin ordonanţă „se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice” şi „se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021”.

„Pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat. Este un act normativ curajos al Guvernului. El a fost în dezbatere publică în ultima perioadă, au fost consultate asociaţiile profesionale, sectorul medical şi este un obiectiv asumat firesc de o guvernare liberală care doreşte să elimine discriminările între sectorul public şi privat, pentru a mări avantajul pacienţilor care pot accesa servicii medicale de calitate, cele mai apropiate, în funcţie de nevoie. Vorbim de două programe naţionale de sănătate, cele privind infarctul miocardic şi atacul cerebral”, a mai spus Dancă. 

Articolul precedentOrganizațiile județene PSD, ALDE și PRO România au decis că vor forma o alianță la nivel local
Articolul următorPSD nu va fi prezent la votul de învestitură a Guvernului Orban II!