Ministerul Sănătăţii din Israel a dezvoltat şi a pus în funcţiune, în timp record, o aplicaţie pentru telefonul mobil care avertizează atunci când cineva se apropie de o persoană contagiată cu COVID-19, relatează agenţiile de presă.

Aplicaţia, intitulată „Maguen” (scut), se poate descărca gratuit de pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi a fost dezvoltată pentru a frâna răspândirea bolii în această ţară care a înregistrat aproximativ 1.200 de cazuri şi deocamdată un singur deces.

„Această aplicaţie va prelua datele de localizare şi le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contagiate cu noul virus”, se arată în instrucţiunile programului, care precizează că utilizatorul va primi o notificare în cazul în care acesta ajunge în locuri prin care a trecut vreo persoană afectată de această boală.

Utilizatorul aplicaţiei trebuie să-şi dea acordul pentru a i se permite geolocalizarea, date pe care mulţi sunt de acord să le furnizeze în cazul altor aplicaţii precum Waze, pentru a putea obţine cea mai bună rută, pentru a face cumpărături sau pentru a comunica.

Sistemul Maguen conţine date de localizare a celor infectaţi şi a persoanelor care au intrat în contact cu ei, o informaţie ce cuprinde inclusiv deplasările lor cu două săptămâni înainte de punerea diagnosticului. Aceste date rămân înmagazinate în telefon şi sunt împărtăşite cu Ministerul Sănătăţii, însărcinat cu lansarea alertelor pertinente.

Autorităţile israeliene utilizează aceste mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmări prin intermediul mobilelor locurile prin care au fost bolnavii (cu două săptămâni înainte testarea pozitivă) şi a persoanelor suspectate de contagiere.

Marea lovitură de IT a Israelului a fost producerea aplicaţiei Waze, vândută în 2013 companiei Google cu 966 de milioane de dolari. 

În 2006, FreeMap Israel a făcut şi a dezvoltat un program pentru Ehud Shabtai, ca proiect comunitar, care a avut drept scop crearea, cu ajutorul comunităţii, a unei baze de date digitale gratuite a hărții Israelului în ebraică și a asigura conținutul său gratuit, actualizare și distribuție. În 2008, Shabtai a format o companie numită Waze pentru comercializarea proiectului. Numele companiei a fost schimbat în Waze Mobile Ltd în 2009.

În 2010, compania a strâns 25 de milioane de dolari din cotarea la burse. Compania a strâns o finanțare suplimentară de 30 de milioane de dolari, în anul următor. Aplicația a fost actualizată în 2011 pentru a afișa puncte de interes în timp real, inclusiv evenimente locale, cum ar fi târguri și protest

Articolul precedentBucureştiul ar putea să interzică plimbările fără rost
Articolul următorBătrânii din Sectorul 1 au primit aparate care pot depista dacă au contactat noul coronavirus