În condiţiile existenţei unei crize a plasmei convalescente pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19, Primarul general Gabriela Firea a lansat un proiect de susţinere a donatorilor, a acelora care s-au vindecat de coronavirus. 

Potrivit unui studiu recent, doar 300 din 32.000 de pacienţi vindecaţi au mers la Instituţiile specializate, asta pentru că Sistemul Naţional de Transfuzii este ros de cumetrii şi de interese financiare. 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a plâns că în acest moment doar “vip-urile” primesc plasmă sanguină pentru tratamentul infecţiilor cu COVID-19, în timp ce “oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există.”

“În toată lumea guvernele au programe de stimulare a donării de plasmă de la persoanele care sau deja anticorpii pentru această boală, după ce s-au infectat şi s-au vindecat. (…) La situaţii excepţionale, trebuie să luăm măsuri excepţionale. Avem o lege pentru recompensarea donatorilor de sânge. Noi nu facem decât să creştem suma. Am pus următoarea întrebare consilierilor, uitându-mă în ochii celor care au criticat acest proiect, care a apărut pe fondul neimplicării Guvernului: dacă ar avea o persoană foarte apropiată, dragă, iubită, la spital, la terapie intensivă şi care ar avea nevoie urgentă de transfuzie de plasmă sanguină, ar refuza pentru că donatorul a primit tichetele de masă de la Primăria Capitalei? În acest moment doar vip-urile primesc plasmă sanguină, deci oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există şi nu este vina medicilor, nu este vina directorilor de spitale, este vina Ministerului Sănătăţii că nu face în aşa fel încât să stimulăm această donare”, a afirmat Firea, la România Tv, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Articolul precedentAurelian Bădulescu dezvăluie caracatiţa USR din jurul lui Costanda
Articolul următorOlguţa Vasilescu: PSD a strâns peste 800.000 de semnături pentru respectarea legii pensiilor