Coronavirusul nu îi răpune doar pe cei vârstnici, dar mor şi tineri, fără probleme medicale, inclusiv cadre medicale expuse la pacienți cu Covid-19, iar experții încearcă să înțeleagă de ce, scrie Guardian.

Aceasta este una dintre marile necunoscute ale pandemiei, notează publicația britanică. În unele cazuri, boli nediagnosticate ies la iveală, dar în altele nu se găsește nicio explicație, așa că oamenii de știință se străduiesc să descopere cauzele pentru care coronavirusul se comportă în acest fel. În acest sens, au fost propuse mai multe teorii.

Prestigioasa publicaţie britanică a consultat o serie de specialiştii. Unii cercetători cred că oamenii grav loviţi sunt afectaţi datorită încărcăturii mari virale, iar alţii sunt de părere că profilul genetic al omului contează în lupta cu virusul.  

Experţii spun că dacă primești o doză enormă, deznodământul ar putea fi mai grav. În prima situaţie. În a doua, există oameni ale căror gene îi fac mai vulnerabili la virusul ce se răspândește prin corpul lor. Această ipoteză este sprijinită de virusologul Michael Skinner de la celebrul Imperial College din Londra: ”Este foarte posibil ca unii dintre noi să aibă un anume profil genetic ce ne crește probabilitatea de a reacționa rău la o infecție cu acest coronavirus”. 

Un exemplu de astfel de sensibilitate este dat de virusul herpes simplex. La unii oameni, o mutație genetică ce afectează receptoarele celulare TLR3 din sistemul nervos central îi face incapabili să reacționeze la cea mai gravă lovitură a virusului, așa că fac o boală denumită encefalită herpex simplex ce poate duce la crize și convulsii la copii.

”S-ar putea să fie vorba de o sensibilitate similară a unor persoane care au Covid-19, iar asta îi face să aibă o formă mai acută din cauza efectelor secundare grave”, a adăugat Skinner. 

Articolul precedentPE CÂND…POPORUL NOSTRU?
Articolul următorCUPA PUTUROASĂ A DEMAGOGIEI: RALUCA TURCAN