Mihai Lupu, candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Constanța are ca slogan de campanie „Îmi pasă”. O ironie dureroasă, spun surse din lumea politică, amintind de cele mai bănoase afaceri de pe care le-a făcut Lupu cu statul. Una dintre ele este gestionarea situației din Moldova, când Siretul s-a umflat și a distrus sate întregi, omorând oameni și animale.
În iunie 2010, Siretul a năvălit peste satele din nordul Moldovei. Zeci de oameni au pierit înecaţi, iar sate întregi au fost rase de pe faţa pământului. Situaţia de forţă majoră impunea o soluţie salvatoare: firma SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, controlată de deputatul Mihai Lupu (49 de ani), cu 35% din acţiuni, relata ziarul Adevărul, în 2011. La o lună după potop, firma deputatului a intervenit pentru a repara stricăciunile făcute de Siret în digurile din Neamţ. Fără să se organizeze o licitaţie, societatea a primit un contract-record de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro). Şi tot pe malul Siretului, mai la vale, la Bacău, aceeaşi firmă mai primise un contract de pe urma viiturii. Alte trei milioane de lei (714.000 de euro) s-au revăsat în vistieria firmei, în urma unei înţelegeri încheiate tot fără licitaţie.
Potrivit datelor oficiale de la acea vreme, firma lui a încheiat în 2010 contracte cu instituţii ale statului în valoare de 122 de milioane de lei (29 de milioane de euro).

Ce a făcut Lupu când a ajuns deputat? S-a conectat la banul public!


În 2009, Lupu a cumpărat 35% din acţiunile societăţii Construcţii Hidrotehnice din Iaşi, deţinute până atunci în majoritate de salariaţii companiei. „După intrarea în firmă a deputatului, au apărut brusc creşteri în contabilitatea firmei. De exemplu, profitul societăţii s-a înzecit. Dacă în 2008, firma înregistrase un profit de 600 de mii de lei (140 de mii de euro), în 2009, anul intrării deputatului în firmă, profitul a sărit la 6,5 milioane de lei (1,5 milioane euro). Şi cifra de afaceri a crescut spectaculos, de la an la an. De la 24 de milioane de lei (5,7 milioane euro), la 92 de milioane de lei (22 de milioane de euro), în 2009. Iar lanţul miracolelor continuă. După venirea lui Lupu, afacerile cu statul au sporit uluitor. Potrivit site-urilor de licitaţii publice, doar în 2010 numărul contractelor încheiate de Construcţii Hidrotehnice cu statul au fost triple faţă de numărul contractelor încheiate în 2009, 2008 şi 2007 la un loc.”, relata presa în 2010.
În mai toate afacerile, ca să nu aibă probleme de compatibilitate cu funcția, și-a băgat copilul la înaintare!
Lupu și-a pus fiica să fie paravan, pentru a putea monetiza. Şi-a plasat fiica, pictoriţa Flavia Lupu, care în 2011 avea doar 26 de ani, pe funcţia de administrator al firmei Construcţii Hidrotehnice SA. „Nu-mi permite legea să fiu administrator la nicio firmă. Şi e normal să ai un drept de vot acolo, să te gândeşti la management…”, a spus atunci Lupu.

Alte afaceri cu statul:


După indunații, Administraţia Bazinală Ape Siret (ABA) a primit bani de la Ministerul Mediului pentru a reamenaja albiile râurilor Siret şi Moldova, în dreptul localităţii băcăuane Roman. ABA Siret nu a a organizat o licitaţie, ci a negociat direct doar cu o singură firmă. Cea controlată de deputatul liberal Mihai Lupu.
În august 2010, tot Administraţia Bazinală APE Siret a oferit aceleiaşi companii a lui Mihai Lupu un contract de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro) pentru a repara un dig spart în judeţul Neamţ. Banii au fost alocaţi din fondurile Ministerului Mediului în urma unei Hotărâri de Guvern, semnate de Emil Boc. În această hotărâre se specifică faptul că banii trebuie distribuiţi „cu aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice referitoare la situaţiile de forţă majoră”. Adică prin negociere directă pentru a se economisi timp. La ambele negocieri nu s-a discutat decât cu firma lui Mihai Lupu.

Articolul precedentClotilde Armand: „PNL este un grup foarte nefast!”
Articolul următorPNL Giurgiu: “Președintele Consiliului Județean Giurgiu aduce acuzații nefondate privind alocarea fondurilor către primării!”