PNL, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, au anunțat cu mare fală obținerea sumei de aproape 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru a ne redresa economic. În general, publicul a primit vestea cu bucurie, văzând în această susținere o șansă de a reveni la normal din punct de vedere econimic. Din păcate, în culisele acestui „succes” au fost sacrificați cei din mediul privat, pentru a câștiga statul – explică economistul Adrian Câciu.

Cea mai pertinentă și logică explicație pentru faptul că președintele României s-a întors cu o sumă importantă de bani de la Bruxelles este cea a economistului Adrian Câciu. Printre datele prezentate de acesta, se explică și cum a trebuit să se falimenteze țara pentru a obține acești bani. Deci, practic, antreprenorii au fost puși la pământ prin Ordinul militar și ordonanțele de urgență, iar acum statul încasează daunele lor. În plus, expertul susține că nu este vorba de niciun „fond european”, ci de un mare împrumut care îndatorează România „până în dinți”.

„Când vă întrebaţi despre succesul României în a obţine o sumă de 79,9 miliarde euro ar fi excelent dacă aţi înţelege că dincolo de problema de PR, de comunicare, rezultatul obţinut se datorează în primul rând indicatorilor economici ai României.
Din păcate s-a obţinut mai puţin decât se merita pe baza indicatorilor macroeconomici.
De aceea consider ridicolă dezbaterea despre reuşita unei persoane în negocieri.
Îmi aduc aminte de anul 2012, războiul Ponta-Băsescu , război în care Băsescu se lăuda că a obţinut cea mai mare sumă din fonduri europene pentru România iar Ponta îl acuza că a pierdut 10 miliarde euro.
Patternul e asemănător, mă miră că presa veche, adica jurnaliştii cu experienţă nu observă.
Să revin:
România primeşte 63,2 miliarde euro fonduri nerambursabile.
Nu 79,9 miliarde.
Ca observaţie pot să vă spun că este pentru prima data în istoria comunicării când împrumuturile sunt considerate “fonduri europene”.
Mă aștept ca la împrumutul pe care l-a luat ministrul de Finanţe în dolari să ajungă unii să spună că sunt “fonduri americane”.
Domnilor, împrumuturile sunt împrumuturi, fondurile nerambursabile sunt fonduri nerambursabile.
Cum sa spui ca instrumentul SURE (împrumut pentru finanțarea deficitului) sau împrumuturile din NGEU sunt fonduri europene?
Sunt datorii pe care statul le face iar românii le vor plăti.
Ne lăudăm cumva cu datoriile sau cum?
Pervers este că se laudă cu datoriile exact cei cărora le repugna ideea de împrumut şi datorie.
Si acum să vă spun de ce luam 63,2 miliarde euro din care 46,4 miliarde pe CFM 2021-2027 şi 16,8 miliarde pe NGEU 2021-2023:

  1. Pentru CFM 2021-2027 luăm 46,4 miliarde pentru că ne-am dezvoltat în ultimii 7 ani.
    Pentru că avem un PIB 2018 (baza de calcul) de 204 miliarde euro, respectiv un PIB/capita 2018 (baza de calcul) de 10.510 euro.
    În anul 2011, an bază de calcul pentru CFM 2014-2020, PIB/Capita era de 6550 euro, iar valoarea PIB nominal era de 132 miliarde euro (date Eurostat).
    Sunt foarte mulţi care astăzi se laudă cu valoarea alocată din noul CFM dar care timp de 7 ani au acuzat permanent strategiile naţionale prin care PIB-ul României a crescut cu 55% iar PIB/capita a crescut cu 58%.
    Va aduceţi aminte de Cîţu şi Păun care spuneau că se creşte PIB pe datorie, că se creşte PIB pe consum.
    Azi se laudă deşi ce se obţine este efectul acestor creşteri.
    Ca să aveți o imagine, România a avut o alocare de 42,7 miliarde euro in perioada 2014-2020.
    Ce primim acum? 3,7 mld in plus?
    Ce vă spun sunt chestiuni de alfabet economic în materie de economie europeană.
    Nu sunt convins că cei care se laudă azi au habar de lucrurile astea.
    Mai precizez doar că, pe baza algoritmului de alocare, ar fi trebuit să primim între 48 şi 50 de miliarde euro.
  2. Pentru NGEU 2021-2023 primim 16,8 miliarde euro fonduri nerambursabile.
    Cei care se laudă ascund un lucru şi e corect să îl ştiti.
    Mecanismul de alocare pe NGEU ţine cont de contractia economică a fiecărui stat membru luată în calcul pentru anul 2020 (EUCO 10/20 I A16 – ataşat poza).
    La noi în ţara domnul ministru de finanţe şi Comisia Naţională de Prognoză vorbesc despre lucruri fantastice şi despre o scădere economică de până în 2% în anul 2020.
    Ei bine, domnilor, daca am avea scadere economică de doar 2% nu am fi primit cei 16,8 miliarde alocare.
    Realitatea este că alocarea de 16,8 miliarde euro vine urmare a prognozei CE agreata de partea română potrivit căreia România va avea o contracţie economică de 6% în anul 2020.
    Daca are mai putin, primeşte mai putin!
    Lucrurile acestea nu vi se spun, în ţară toţi sunt mirese iar la Bruxelles varsă lacrimi de crocodil (dacă îi şi ascultă cineva)!
    În concluzie , daca vreti să mulţumiti cuiva pentru fondurile europene pentru anii 2021-2027 să mulţumiţi economiei româneşti, în primul rând şi oamenilor acestei ţări. Ei au dus greul si au crescut PIB-ul.
    Şi da, puteţi mulţumi şi strategiilor guvernamentale din perioada 2012-2018 care au crescut PIB-ul României şi nivelul de bunăstare a românilor.
    Strategii guvernamentale de al căror rezultat se laudă şi se bucură cei care au înjurat timp de şapte ani.”, a comentat Adrian Câciu.
Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 29. Cum se pregătește America de alegeri
Articolul următorA apărut Alianţa FIREA pentru OAMENI