15 septembrie poate fi decretată ziua sondajelor de opinie. Avangarde și Sociopol au căzut ca un trăsnet pe capul românilor care mai au puterea de a căuta o direcție. Cârcotașii vor da iarăși de pământ cu sociologii și ii vor numi comercianți de iluzii. Dar înțelepții știu că întrebarea construiește răspunsul și așa este clădită știința de la Democrit până la Albert Einstein și August Compte. Câțiva știu că stația finală este “musca apter” și așa fiecare grup uman va fi pus la pământ de interesele observabile și măsurabile.
Dar să revenim la sondaje. La mijloc de mandat prezidențial și parlamentar, Avangarde și Sociopol nu se bat cap în cap. Doar scot la lumină dinamica antagonică angajată de combatanții politici. Sunt realitățile pe care le construiesc luptătorii nevăzuți, modelele spre care ghidonează politica românească.
Cel dintâi încearcă să consolideze modelul bipolar, cu un campion en titre care pare de neînvins, PSD, și eternul numărul 2, devenit din adversar partener de piruete și cambrări, PNL. Este gruparea celor care vor o scenă politică limpede, fără partide balama și nicio buturugă mică. Cel de-al doilea încearcă să deturneze acțiunile celor dintâi și să configureze lupta între PSD, partidul care construiește agenda publică și impune deciziile finale, europenizat până dincolo de măduva oaselor, și AUR, partid anti sistem, varianta de dreapta a neo-progresiștilor de la USR. AUR a luat la țintă PSD pentru că acolo vede timona, dar se luptă pe fata cu partidul-stat, partidul unic PSD-PNL.
Ceea ce este comun ambelor variante este rolul secund atribuit PNL. Până și liderul de facto al PNL, Klaus Iohannis, este trecut implicit la și alții. Dar cele două sondaje se deosebesc esențial.. Avangarde cercetează politica bucureșteană, în vreme ce Sociopol face radiografia politică la nivel național. Cel dintâi își găsește și cel mai puternic argument care ii confirmă modelul. În București, George Simion nu există. Lupta se dă între cei doi titani, PSD și PNL, reprezentați prin Gabriela Firea și Ciprian Ciucu. Social democrații sunt anesteziați cu un avans considerabil, dar demolabil facil dacă Nicușor Dan sare din opțiunile de vot, ceea ce va alimenta susținerea PNL, mai ales că este reprezentat de un candidat care nu a făcut niciodată pace cu PSD. Și, în mod repetat, Bucureștiul a dat tonul în țară. În mod repetat, dar și la viitoarele alegeri?
Analiștii și comentatorii au tratat cu superficialitate unele declarații ale președintelui PSD, Marcel Ciolacu, și tendința minimalizării pericolelor reale face parte din instinctele noastre de conservare. De ce i-a spus liderul social-democrat Gabrielei Firea că are de ales între Primărie și Palatul Cotrocenilor? Ce, Traian Băsescu a avut de ales?
Dar dacă prezidențialele ar fi simultan cu localele? Pentru că așa partidele politice, trecute prin botezul focului, ar ajunge să domine pe termen lung scena politică, prin rețele de putere convergente la nivel central și local! Atunci bătălia pentru București nu se mai aude, de zgomotul armelor NATO puse la bătaie în arena națională! Deci, cine construiește politica zilei de mâine?
Sursa: Realitatea Din PSD