Invocând decizia CCR, fostul pemier Adrian Năstase a câștigat în primă instanță, la Tribunalul București, dreptul de a încasa în calitate de fost parlamentar indemnizația pentru limita de vârstă cunoscută drept „pensie specială”, potrivit Agerpres.

Năstase are de primit aproximativ 80.000 de lei de la Camera Deputaților, menționează o sursă media.

Fostul premier a cerut în instanță să fie anulat ordinul de încetare a plății indemnizației pentru limită de vârstă, să îi fie dați banii din februarie 2021 la zi și să îi fie plătite cheltuielile de judecată. Demersul a venit după ce Parlamentul a adoptat la începutului anului 2021 legea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

În perioada 1990 – 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foşti deputaţi şi senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

De menţionat că Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să-i dea câştig de cauză lui Adrian Năstase, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Mai mulți foști parlamentari se judecă acum cu statul, în temeiul deciziei CCR.

Articolul precedentPreședintele PSD îl vrea pe Grindeanu la Transporturi până în 2024
Articolul următorMarcel Ciolacu vrea să împartă banii europeni cu mediul privat