Un sindicat al grefierilor face acuzații grave la adresa ministrului Justiției după ce acesta ar fi indicat președintelui Curții de Apel Timișoara cum să aplice o hotărâre judecătorească.

Stelian Ion a transmis, președintelui Curții de Apel Timișoara, o adresă, în care semnalează cum trebuia să pună în aplicare o sentință. Actul privește drepturile salariale ale personalului auxiliar, conform Flux24.

Adresa Ministerului Justiției: „Apreciem că în executarea sentinței civile nr. 417/2020, deși dispozitivul nu a stabilit o astfel de obligație, președintele Curții de Apel Timișoara putea emite o decizie doar pentru viitor (1 ianuarie 2021) și doar pentru reclamanții din acțiunea în care a fost pronunțat titlul executoriu, și nu pentru întreg personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul Curții de Apel Timișoara”, arată sursa citată.

Sindicatul grefierilor Dicasterial Timișoara compară adresa semnată de Stelian Ion cu un ordin transmis președintelui Curții de Apel.

„Ministrul Justiției Stelian-Cristian Ion, probabil în virtutea funcției pe care o deține și care nu îi conferă nicidecum această posibilitate, ordonă unui magistrat judecător, președinte de curte de apel, care are și calitatea de angajator al personalului auxiliar de specialitate din justiție, să-și revoce propria decizie administrativă emisă pentru egalizarea drepturilor salariale în raport cu celelalte curți de apel din țară”, se arată în mesajul transmis de grefieri.

„Deși i s-a solicitat un simplu punct de vedere, domnul ministru, de profesie avocat, se substituie autorității judecătorești. Și apreciază de la sine putere că decizia administrativă emisă de angajatorul Curtea de Apel Timișoara pentru stabilirea drepturilor salariale este nelegală. Deși s-a emis cu luarea în considerare a deciziilor Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, ministrul stabilește și modul de aplicare al titlului executoriu pe care o parte a personalului îl deține, sentință definitivă care recunoaște modul de calcul corect al salariilor, se mai arată în materialul grefierilor.

„Sugestia ministrului, ca jurist, de aplicare a legii doar pentru acei grefieri cărora le-a fost recunoscut acest drept printr-o hotărâre judecătorească definitivă, nu doar ca este o aberație juridică și încalcă Decizia nr. 794/2016 a CCR și Decizia nr. 23/2016 a ÎCCJ, dar menține starea de discriminare și de inechitate salarială, care trenează de mai bine de 10 ani în rândurile personalului din justiție, stare pe care, în calitate de avocat, domnia sa o cunoaște, iar în calitate de ministru  ar trebui sa o combată, fiind contrară legii, și nu să o susțină, sa o propună și să o promoveze”, se mai arată în material.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentSUA. În 2022 începe vaccinarea copiilor cu seruri anti-COVID!
Articolul următorVIDEO Culisele statului paralel | Povestea flotei românești – cum au DISPĂRUT 300 de nave. De ce a fost clasat unul dintre cele mai mari dosare de corupție