DNA a trimis în judecată șase persoane, acuzate de abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, în cazul angajărilor prin detașare de la Apele Române.

Investigația realizată de Recorder a dezvăluit cum „animalele politice” au acaparat instituția de stat și au căpușat-o prin angajările unor neinstruiți care pot oricând să pună sute de vieți de oameni în pericol.

„În urmă cu două luni, Recorder a dezvăluit că, în majoritatea județelor din România, Partidul Național Liberal a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.

La Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Acesta se recomandă subordonaților ca „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu. Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași. Asta în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații.

Un inginer din instituție s-a hotărât să vorbească despre acest fenomen, convins că, mai devreme sau mai târziu, politizarea Apelor Române va fi plătită cu vieți omenești”, scriau jurnaliștii de la Recorder în ancheta lor jurnalistică.

Inginerul care a vorbit, Gabriel Musteața, a fost concediat. Curând, acesta a avut câștig de cauză în procesul intentat pentru concediere abuzivă și a fost repus în funcție. De asemenea, va primi și despăgubiri.

Potrivit procurorilor anticorupție, două persoane, Iancu Simona Elena – chelnerița angajată inginer la Apele Române Iași care a scris în CV că a lucrat 5 ani la master, dar era vorba de un club numit „Master” –  și Stelian Mețler – adjunctului de la Apele Române.

Cel din urmă este angajat la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani.

În ambele cazuri, au fost angajați mai întâi, fictiv, la Primăria comunei Vatra Moldoviței pentru a putea fi apoi detașați pe funcțiile de la Apele Române.

”Aceste detașări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv”, se mai arată în comunicatul DNA.

Alături de cei doi, procurorii DNA a mai fost trimis în judecată primarul din Vatra Moldoviței, viceprimarul, a secretarul general al comunei și directorul Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

 

Comunicatul DNA:

”În cauza mediatizată prin comunicatele 112/VIII/3 din 11 februarie 2021 și 338/VIII/3 din 26 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

SAGHIN VIRGIL, la data faptelor primar al comunei Vatra Moldoviței, județul Suceava, pentru comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),

NIGA GABRIEL, la data faptei viceprimar cu atribuții de primar al comunei Vatra Moldoviței, județul Suceava, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BOCA ANA, la data faptei secretar general al comunei Vatra Moldoviței, județul Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

AVRAM PETRU, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, pentru comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),

BURLACU (fostă IANCU) SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, la data faptelor angajați în cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentOficial. Se cere sesiune extraordinară a Senatului pentru desființarea SIIJ
Articolul următorCine va fi candidatul USR Plus la președinția României! Barna, OUT?