Victor Ponta a intrat într-un scandal uriaș și a fost luat în vizor de americani după ce a vrut să le cedeze comunicațiile române celor de la Huawei, acuzați de spionaj și comunism.

“Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi“, a afirmat, joi, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, citat de Newsweek.
Manevra lui Ponta datează din 2014, când în spațiul public și-a făcut loc un memorandum prin care Huawei urma să participe la realizarea Sistemului de informații și comunicații naționale, a Rețelei naționale de bandă largă și a Sistemului de monitorizare și supraveghere a traficului.
În memorandum se mai afirma că Ministerul Societății Informaționale (MSI) și Huawei “sunt de acord să între într-o relații de cooperare strategică“ și își propun “consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătățirea eficienței economiei românești și a competitivității internaționale a acesteia“.
“Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, compania Huawei, cu care Guvernul României a semnat, aşa cum a semnat şi va semna şi cu alte mari companii, acorduri şi memorandumuri de principiu, de sprijinire a investiţiilor. În acest memorandum pe care îl puteţi avea, la fel ca şi preşedintele, este foarte clar că nu există obligaţii financiare, juridice sau contractuale şi că orice fel de prezenţă şi investiţie în România a acestui gigant mondial se face cu respectarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în calitate de stat membru al UE“, a spus Ponta, după ce memorandumul a devenit public, în 2014, relatează jurnaliștii de la Newsweek.
Memorandumul a fost pregătit într-o vizită a lui Victor Ponta la o fabrică Huawei, din China, precum și de participarea la numeroase evenimente ale acestei companii, printre care aniversarea a 10 ani de prezență în România. “Am avut ocazia să văd acest lucru deoarece m-am întors din China cu ultimul telefon Huawei şi băiatul meu Andrei deja mi l-a luat. E clar că generaţiile care vin din urmă reprezintă o ţintă pentru Huawei. Vreau să încurajez dezvoltarea companiei în România“, spunea Ponta în vara lui 2013.
Mișcarea lui Ponta a fost, însă, „trasă pe dreapta”, nu se știe de către cine sau cum.

Articolul precedentVIDEO Codrin Ștefănescu: Ponta și Grindeanu nu făceau nimic fără să ia “aviz” de la SRI
Articolul următorȘcolile din Sectorul 5 sunt pregătite pentru începerea anului: Elevii vor primi măști de protecție, iar sălile de clasă vor fi dezinfectate zilnic