Compania Inovio Pharmaceuticals, un mic start-up biotech din statul american Pennsylvania, a primit aprobare de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a testa pe oameni vaccinul dezvoltat de aceasta. Până acum, studiile pre-clinice realizate pe animale par să fi dat roade.

Acţiunea este finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates. Inovio a dezvoltat un vacin împotriva coronavirusului, care urmează să fie testat pe voluntari, scrie Business Insider.

Denumit INO-4800, este al doilea vaccin care va fi testat pe oameni în SUA, după cel dezvoltat de compania Moderna.

Testul se va face pe un lot de 40 de adulți sănătoși, la două centre de cercetare din Philadelphia și Kansas City. Fiecare voluntar va primi două doze de vaccin, la distanță de patru săptămâni. Dacă rezultatele sunt pozitive, compania Inovio va demara o nouă fază a studiului, privind eficacitatea vaccinului împotriva virusului. 

Inovio anticipează că va produce un milion de doze până la sfârșitul anului, care vor putea fi folosite pentru teste clinice suplimentare sau pentru cazuri de urgență.

Şi la Timişoara, OncoGen, coordonată de profesorul Virgil Păunescu lucrează la un vaccin anti-covid, bazat pe o serie de proteine din viruşi, o tehnologie diferită de cea clasică. În urmă cu o lună, chinezii erau interesaţi să investească în cercetare şi producţie, dar profesorul timişorean a preferat să lase la liber formula gândită de echipa sa.

“E o competiţie contra-cronometru aici. Nu putem bate cu cei mari,” a declarat Păunescu, explicând că a fost contactat de un coordonator de programe din Ministerul Cercetării, ceva de nivelul 3, cerându-i clinicii să depună un proiect, care va fi trimis la Ministerul Sănătăţii spre avizare. „Cine să mă avizeze pe mine de la Ministerul Sănătăţii?” ne-a întrebat Păunescu.

Articolul precedentTIMP SA GÂNDIM?
Articolul următorŞerban Nicolae şi Daniel Zamfir vor să-l scoată pe omul preşedintelui din Consiliul Concurenţei