Ce nu te omoară te întărește, spune o vorba din bătrâni. O zicere plină de tâlc și pentru înțelegerea ultimelor evenimente care-l au ca protagonist pe liderul social democrat, Marcel Ciolacu.
După ce în urmă cu o săptămână repornea România și se impotmolea conducătorul, exact după trei zile, Marcel Ciolacu revenea neașteptat , cu un scurt interviu televizat, la o oră de maximă audiență. În puține cuvinte a dat coordonatele majore ale scenei politice și liniile de acțiune pentru PSD. Constituția este sfântă, democrația se prezervă în Parlament, iar primul-ministru e așteptat cu demisia de onoare, dar nu o va face. Surprinzător, și pentru președintele Klaus Iohannis șeful PSD a avut ”recomandări” – să declare stare de urgență dacă vrea să acopere incompetența guvernului său. A mai făcut-o și altă dată, dar nu e treaba PSD să ofere consultanță Președinției, a precizat cu o indiferență calculată Marcel Ciolacu. Mesaje cheie formulate tranșant, scurt, înainte ca lumea să se dezmeticească. Doar câteva vorbe, de bun simț despre starea sa de sănătate. Ceva vorbe la rândul lor pline de subînțelesul unei dezamăgiri marcante provocată de șeful statului.
Dacă cele scrise până aici ar fi fost publicate imediat după ieșirea publică a lui Marcel Ciolacu, cei rezervați în speranțe și necontrolați in invective ar fi comentat savuros. Astăzi, după mitingul de protest din Piața Victoriei și sfidările cvasiprezente ale unor histrionici periculoși pentru sănătatea publică, avertismentele politice ale președintelui PSD sunt pline de tâlc. La declarația triumfalistă a președintelui, Klaus Iohannis, populația a răspuns cu salve de artificii. Greu de spus cine este la ora 00.00 mai aproape de normalitate: cei care beau șampanie că au scăpat de restricții sau cei pe care starea de alerta i-a luat prin surprindere înainte să stabilească ce urmează. După cum se vede timpurile verbale au ajuns să ridice probleme și în relatările de presă după câtă confuzie provoacă la guvernare.
După interviul de miercuri seara, președintele PSD nu a mai avut ieșiri publice. Doar o postare în care îi anunța pe medicii din linia întâi în lupta cu Covid-ul că PSD a determinat adoptarea unei legi în Parlament care-l obligă pe ministrul Nelu Tătaru, mai devreme sau mai târziu, să le acorde stimulentele financiare promise, cu legământ de la cel mai înalt nivel. Cu alte cuvinte un alt mesaj politic important: puterea politică stă în majoritatea parlamentară!
Sunt unii care spun că Președintele Camerei Deputațilornu a ieșit în presa pentru că este slăbit și se reface. Fals! Din această săptămână președintele PSD are o altă abordare. Mai puține vorbe și mai multă acțiune. În Parlament sau în Consiliile Județene în care domină, PSD va arăta forța propriului vot. Va impune decizii, va pune condiții, va chema la raport. Atât cât poate un partid de Opoziție, dar va acționa. Va urni lucrurile! Va mișca țara! Țara, chiar se cere să fie pornită, undeva, acolo!
Vrând-nevrând, când a fost gata să se prăbușească, președintele PSD a văzut că cele 6 luni de organizare au dat roade, PSD, pus pe roți, a funcționat cu eficiență și precizie pe direcția pe care o trasase anterior. Echipa pe care se baza a rămas la datorie. Situația președintelui interimar era incertă, dar nimeni nu a îndrâznit să schimbe macazul și fiecare pesedist și-a văzut de treaba pe care o avea la partid sau de atribuțiile funcției ocupate. Când și-a revenit din leșin, Marcel Ciolacu a avut surpriza să constate că PSD este o armată disciplinată, angajată în apărarea Constituției și democrației, capabilă să aducă prosperitate românilor. A văzut că PSD nu are nevoie de omul orchestră, ci doar de un conducător de echipă care să-i traseze discret direcția. Cei mai mulți si-au definit rolul și se pregătesc de competiție.
A văzut și un curent contestatar ascuns, cu emisari semi-obscuri și oameni care spun că ies in strada să apere democrația. Mai mult pe lângă partid decât din partid, războinicii democrației, pestriți politic, au ieșit în stradă în compania unor protestatari de profesie. Încă o dovada daca mai era nevoie că în România exista o categorie de oameni în stradă indiferent de cine se află la guvernare. Nu caută democrația, ci pun bățul în roata oricărei democrații.
Bătălia pentru România are un examen greu saptamana aceasta în Parlament. Dacă PNL insistă să ocolească Parlamentul, PSD trebuie să găsească soluția reglementării în paralel a stării de alertă printr-o lege și o ordonanță de urgențăconcurente. Invitarea primului-ministru, Ludovic Orban, și miniostrului Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a prezenta un raport de activitate privind lupta cu epidemia și un eventual program de repornire a economiei pot fi prilej de dezbatere sau de circ. Lupta pentru democrațIe nu se poartă în altă parte decât în Parlament. Puterea trebuie sancționată, cadrul democratic și parlamentar trebuie apărat. Majoritatea aduce ordine și diviziune socială a muncii, într-un cadru parlamentar, haos si violență socială într-o națiune condusă din stradă, de multime. Sărăcia și anarhia sunt dușmaniinevăzuți și de temut pentru orice partid politic responsabil, pentru PNL și PSD, înaintea oricărui concurent politic.
Și, fie că vrea sau nu, lupta pentru democrație este testul PSD și al actualei conduceri a PSD. Președintele Camerei Deputatilor înțelege semnificația momentului politic. A fost mai zgarcit ca niciodată în comentarii și declarații. Șansa democratiei: declarații minimale, dialog și acțiune politică maximală!
Doar de instabilitatea politică provocată de o moțiune de cenzură mai are nevoie România. Dar mai poate reprezenta Guvernul autoritatea de stat după imaginile din Parcul Herăstrău, din Piața Victoriei sau din Vama Nădlac?