După ce s-a aflat că Ioana Mihăilă, actualul ministru al sănătății, avea salariul minim pe economie, la firma la care lucra, înainte de a fi demnitar al statului român, Partidul Social Democrat vrea să modifice Codul Muncii, astfel încât salariul minim pe economie să dureze maxim doi ani și să fie dat doar celor care nu au nicio calificare.

Prim vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor iniția un proiect legislativ în acest sens. El consideră că este “inadmisibil” ca directori, medicii, ingineri, maiștrii să fie plătiți cu salariul minim pe economie.

„Noi credem că salariul minim trebuie să redevină un instrument de protecție socială valabil doar pentru persoanele apte de muncă care nu au niciun fel de calificare”, a precizat Grindeanu.

Grindeanu a anunțat care sunt prevederile propunerii legislative.

„PSD va veni cu un proiect de lege în Parlament prin care vom modifica Codul Muncii cu privire la salariul minim și propunem, 1) salariul minim se acordă doar pentru persoanele și posturile care nu necesită sau nu au vreo calificare. 2) salariul minim se acordă pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni. 3) în perioada acordării salariului minim unui angajat, antreprenorul să beneficieze de vouchere pentru formare profesională acordate de stat prin care să califice personalul angajat, iar la finalul acestei angajări să crească nivelul de salarizare în conformitate cu elementele concurențiale din piața muncii. 4) o analiză a sistemului de taxare a muncii pentru venituri mici, plecând de la obiectivul de a crește nivelul deducerilor pentru familiile care au copii, dar și la nivelul contribuțiilor CAS și CASS, dar aici trebuie să fim atenți să nu generăm sărăcie viitoare pentru persoanele care temporar sunt angajate cu salariul minim”, a concluzionat prim-vicepreședintele PSD.

Articolul precedentPSD susține creșterea veniturilor salariaților calificați
Articolul următorMarcel Ciolacu: Comisia Europeană vrea dezbaterea PNRR în Parlament