“Asupra judecătorilor și procurorilor nu trebuie să existe sancțiuni disciplinare. Judecătorul trebuie să aibă o independență și să nu aibă deasupra capului o secure. Cu adevărat, ar trebui să și răspundă în cazul în care greșește. Depinde ce ne dorim.” Așa a comentat președintele PSD, Marcel Ciolacu, în emisiunea moderată de Victor Ciutacu, eliminarea sancțiunilor disciplinare pentru judecătorii și procurorii care nu respectă Constituția. Liderul social democrat consideră că jurământul pe Constituție depus la investirea în funcție garantează supremația constituțională și sancționarea celor care reprezintă a patra putere în stat  și nu se poate pune “un bici, o tăiere de cap” deasupra magistraților. Există pârghii, susține Președintele Camerei Deputatilor referindu-se la respectarea legilor chiar de către cei care trebuie să le apere. “La o nedreptate nu trebuie să răspunzi cu altă nedreptate”, susține Marcel Ciolacu și recunoaște că în anii anteriori am asistat la o telejustiție în urma căreia nu știm câți dintre cei plimbați cu cătușele la mâini în fața camerelor de luat vederi au primit și condamnări definitive.
“E în firea lucrurilor, e de buna credință ca un judecător să respecte Constituția. Dacă nu o respectă ai minister, ai procuror general, ai inspecția judiciară, ai CSM, există un lanț întreg și nu trebuie dat explicit un bici”, susține liderul social democrat și invocă respectarea practicii unitare decisă de Înaltă Curte de Casație și Justiție. Președintele PSD susține întărirea rolului Curții Constitutionale (fără să o spună cum) și consideră o exagerare, o ducere a discuțiilor la extreme, dezbaterea privind pierderea suveranității ca urmare a adoptării legilor Justiției.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentPreședintele PSD cere de pe holul Parlamentului desecretizarea PNRR
Articolul următorMarcel Ciolacu, după votul favorabil aderării României la Schengen: Se dovedește că demersurile PSD au fost corecte