Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere desecretizarea PNRR  și comisie parlamentară  de anchetă, după o consultare cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților și Senat. Solicitarea liderului social democrat, lansată de pe holurile Parlamentului, a produs uimire în rândul presei și politicienilor. Totuși, trebuie spus că ea nu este decât o întoarcere la discursul social democrat anterior întrării la guvernare alături de PNL. Pe de altă parte, cererea liderului social democrat este “puțin” năucitoare pentru că Planul National de Redresare și Reziliență este un document public, chiar dacă accesul publicului larg a fost permis abia după aprobarea din partea Comisiei Europene și adoptarea de către Parlamentul de la București fără a-i cunoaște cuprinsul. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat PNRR și modificările la acordul de asociere dintre România și UE fără ca parlamentarii de la București să știe ce votează.
Acum, solicitarea liderului social democrat este neașteptată, lipsita de detalii și precizie și, mai ales, fără un destinatar precis. Pentru că președintele Camerei Deputaților are realmente căi procedurale de a declanșa consultări și hotărâri ale forului parlamentar, chiar dacă  momentul tardiv face multe aspecte  neclare și pentru juriștii de marcă.
Declarația liderului PSD pare o fumigenă, o manevră politică, pentru simplu fapt că autorul nu a făcut răspicat precizările de rigoare. În vremea Guvernului Cîțu, elaborarea PNRR s-a făcut în clandestinitate, lipsesc note de fundamentare, lipsește corespondența dintre ministere și mai ales lipsesc criteriile de finanțare și de selectare. “Înțeleg de la Guvern că este o listă pentru spitale deja făcută publică, făcută numai și numai după criterii politice. Spitale trecute, spitale care nu există sau spitale care nu au studii de fezabilitate. Dacă nu înțelegem că suntem într-un maraton pentru a finaliza aceste investiții și rămânem să ne complacem în această situație, există șansa să pierdem foarte mult din acești bani. Cu alte cuvinte, trebuie să fim și eficienți, dar cred ca este cazul să aflăm și adevărul “, a declarat luni președintele Camerei Deputaților. Afirmații care arata că problemele adoptării PNRR sunt în primul rând procedurale, au existat vicii de procedură în alcătuirea, elaborarea și adoptarea documentului, lipsite însă de relevanță pentru gestionarea eficienta a PNRR de către Guvernul Ciucă. Ele doar țin de pasarea răspunderii și de războiul politic, ajuns la paroxism în aceste zile, între Guvernul Ciucă și USR. Un război exclusiv politic peste complicități juridice,  într-un PNL cu mult mai puțin vocal și vindicativ, dar care a guvernat și cu dușmanii de azi și cu inamicii de odinioară ai președintelui cu greacă roșie.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentAlexandru Rafila netezește colaborarea medicilor români cu cei cubanezi
Articolul următorPreședintele PSD este convins că suveranitatea și Constituția nu sunt afectate de legile Justiției în forma adoptată de Parlament