Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că, din 23 februarie și până în prezent, s-au întors în ţară 1.279.000 de cetăţeni români, aflați în străinătate. Aceștia au plecat din țările în care se aflau în contextul pandemiei de coronavirus. Dintre aceștia, potrivit estimării Guvernului în perioada următoare, cel mult 350.000 își vor căuta un loc de muncă în țară.

„Din 23 februarie, de când, practic, am monitorizat toate intrările în România, s-au întors 1.279.000 de cetăţeni români, iar cei mai mulţi dintre ei au venit din ţări europene, Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie, unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. De ce v-am spus lucrul acesta? România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în ţară. (…) Noi am carantinat şi am decis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii, de fapt, au întârziat în primă fază şi, ulterior, au redus intrarea în faza de răspândire în comunitate. Foarte puţine ţări au avut curajul să facă aşa ceva”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că pentru a evita o creștere a șomajului, Executivul are în vedere o serie de măsuri economice menite să-i protejeze pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă.

„De altfel, şi pe o evaluare a Comisiei Europene, există un risc de creştere a şomajului până la 6%. Tocmai din acest motiv generăm aceste măsuri economice, întrucât cea mai bună formă de protecţie a unui român este să aibă un loc de muncă”, a adăugat Orban.

Articolul precedentRobert Cazanciuc îl acuza pe președinte de diversiune și încadrează fapta ca infractiune
Articolul următorCe prevede starea de alertă de după 15 mai