În vreme ce președintele PSD anunță greva parlamentară dacă Planul National de Redresare și Reziliență nu se discută în Parlament, din Parlamentul European se cere demisia ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Eurodeputatul PSD, Mihai Tudose, îl trimite pe ministrul USR+ acasă, după ce argumentează în detaliu dezastrul înregistrat de România cu ultima variantă a PNRR. Riscăm să pierdem cele 30 de miliarde de euro și suntem  codașii Europei la elaborarea PNRR din cauza incompetentei premierului, Florin Cîțu, și ministrului, Cristian Ghinea. Într-o analiză devastatoare pe pagina personală de socializare, Mihai Tudose, explică cum guvernanții de la București nici acum nu au înțeles ce așteaptă de la PNRR Comisia Europeană și s-au prezentat cu un plan de proiecte haotice, necorelate între ele, fără termene de implementare și în afara concepției de relansare post-pandemie. Mihai Tudose arată că, deși Comisia Europeană urmărește contracararea efectelor pandemiei, din Planul României lipsesc proiectele tocmai pe componenta sistemului de sănătate, sunt prevazute investitii minime în sistemul sanitar și sunt puse laolaltă, fără nicio logică, finanțări pentru irigații, subvenții pentru companii, susținerea ONG-urilor și reforma sistemului de pensii.
PNRR nu este corelat cu finanțările din celelalte fonduri europene, ceea ce poate duce la un blocaj total. Fondul pentru Tranziție Justă (4,4 miliarde de euro), dedicat în principal regiunilor miniere este și el blocat pentru că nu sunt elaborate planurile teritoriale. Fondul de Modernizare (6,7 miliarde de euro) se află și el în blocaj, dat fiind că ministerul Energiei nu a elaborat ghidurile de finanțare. Toate acestea înseamnă că 2021 și 2022 sunt ani pierduți pentru România, susține europarlamentarul PSD, Mihai Tudose. El ii cere ministrului Cristian Ghinea, să dea publicității observațiile Comisiei Europene privind punctele slabe ale PNRR, după ce șeful social democraților, Marcel Ciolacu, a reclamat secretizarea rezultatele consultărilor de la Bruxelles drept secret de serviciu prin decizia ministrului USR+.
“Briliantule, du-te după diamantul Voiculescu!” îl îndeamnă eurodeputatul social democrat pe Cristian Ghinea să-și prezinte demisia.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentCiolacu: lipsa citostaticilor e o crimă
Articolul următorȘoc la Iași/PSD a votat alături de USR-PLUS, respingerea proiectului de buget