Restricțiile impuse de situația epidemiologică pun la grea încercare candidații angajați în competiția pentru locale. Mai bine ca niciodată se vede distanța de la sloganul de pe afiș la acțiunile efective. Unii dintre reprezentanții PSD și au dat jos sigla de partid, dar fac turul televiziunilor cu mesaje exclusiv împotriva Guvernului Orban. Prea puțin despre ei și realizările personale. Pe cei care anunță că vor lucra ÎMPREUNĂ ii vedem mereu singuri și stingheri, cum este cazul lui Nicușor Dan. Victor Ponta spune că muncește 99% din timp și face doar 1% politică. Asta zice. Ce face este limpede pentru toată lumea. Această inadecvare a mesajelor cu faptele devine obositoare pentru un alegător din ce în ce mai nesigur în legătură cu ziua de mâine și mai agresat de dispute politice și pasarea responsabilității. Politica trezește neîncredere, revoltâ sau lehamite, dar politicienii nu dau semne că ar înțelege că tocmai duplicitatea lor este cauza, iar titulatura de specialist sau ștergerea siglei de partid nu le aduce niciun beneficiu, ba dimpotrivă.
Dacă fiecare dintre noi am reuși să ne facem bucățica noastră de autostradă și ar rezulta o infrastructură funcțională, atunci am putea să i trimitem la pensie pe politicieni, fără indemnizație specială. Dar nevoile sociale depășesc puterea de realizare chiar a celor mai înzestrați dintre noi și obiectivele impun acțiuni colective, necesită colaborare, o împărțire a sarcinilor și coordonare. Este ceea ce sociologii numesc diviziunea socială a muncii. Ca să înțelegem mai bine este corespondentul mai complex al ceea ce într o familie numim împărțirea sarcinilor. Unul face cumpărăturile, altul duce copii la școală și prin activități diferite, dar conjugate, rezultatele sunt net superioare față de ceea ce ar putea realiza fiecare pe cont propriu. Aici este esența politicii și astăzi mai mult ca niciodată societatea așteaptă o astfel de ofertă. Pentru că a ajuns la limită cu mesaje contradictorii, decizii haotice și sabotări reciproce. Noi ca indivizi luați separat nu avem capacitatea de a face o școală, un spital sau centura Capitalei. Dar o masa amorfă de indivizi  se poate organiza, își poate împărți responsabilitățile, fiecare se specializează pentru poziția ocupata în ceea ce se cheamă o echipă, construcție socială dificilă, dar net superioara ca eficiență. Este până la urmă esența politicii de care orice societate are nevoie. Și este posibilă pentru cei care o înțeleg. Un astfel de exemplu este PSD Dâmbovița. Este o punere în practică de către președintele de organizație, deputatul Corneliu Ștefan, a ideii de echipă cu care Marcel Ciolacu a câștigat funcția de președinte al PSD. 
La instituirea stării de urgență, în luna martie, PSD Dâmbovița a înțeles ca oamenii, încercați de boală, nu pot fi lăsați singuri. La distanțarea fizică s a răspuns cu apropiere socială și echipe din organizație au mers din cătun în cătun în întâmpinarea persoanelor vulnerabile.s au creat linii de telefon, platforme digitale, s au strâns relațiile dintre oameni, dar și între conducerea județeană și organizațiile locale, primii fiind o verigă importantă de legătură la nivel național. Coronavirusul a fost o provocare dificilă, dar răspunsul găsit a fost o bază importantă de pornire. Astăzi campania pentru locale este axată pe echipă, pe colaborare și dialog permanent. Programul “Zece axe de dezvoltare pentru Dâmbovița” propus de Corneliu Ștefan la președinția Consiliului Județean, se încadrează în obiectivele nationale asumate de PSD și conține, la rândul sau, obiective pentru fiecare dintre cele 89 de localități din județ. Nu sunt cuvinte mari, sunt măsuri efective gândite astfel încât fiecare rotiță din angrenajul administrativ să tragă în aceeași direcție. Corneliu Ștefan a luat la pas fiecare localitate, a ascultat oamenii, a aflat ce soluții au ei și a cautat sa le integreze in programul Județean și în politicile nationale. Când PSD propune sisteme de colectare a produselor agricole în Parlament și comuna Lungulețu știe ca se decide soarta ei, asa cum politicile sanitare la nivel national privesc și sanatoriul TBC de la Moroeni, iar modernizarea școlilor ajunge pana la Cobia și Hulubesti. Planul de modernizare pe 10 ani al Județului Dâmbovița ține cont de prioritățile naționale asumate de PSD la nivel central, cum ar fi modernizarea infrastructurii rutiere și dezvoltarea sistemului de irigații, si este asumat cu obiective specifice de fiecare candidat din comunele dâmbovițene. Sunt 10 axe de dezvoltare care valorifică și păstrează tot ce s a făcut bun până la această oră în județ, cu ambiția de a fi continuate pe termen lung. “Împreună” este un slogan politic, dar cu acoperire în fapte și în modul de lucru. Când candidatul pentru funcția de primar la Selaru își prezintă oferta cere votul și pentru Corneliu Ștefan la conducerea Consiliului Județean Dâmbovița pentru ca știe cat depinde ce se face într o comuna de fiecare decizie.
Unele cuvinte au fost atât de exploatate propagandistic încât pentru mulți alegători și chiar politicieni și au pierdut sensul. Dar la Dâmbovița este o exemplificare a simfoniei pe foarte multe voci care asigura în anii 90 succesul PSD. Toate grupurile de susținători cer solidaritate și Corneliu Ștefan arata ca se poate. Iar sigla de partid este un indicator al apartenenței la un vehicul cu mult mai puternic și mai eficient decât candidații luați separat.

Articolul precedentÎn așteptarea votului, PSD își prezintă programul de guvernare
Articolul următorHoțul strigă hoțul, trădătorul strigă: TRĂDARE!