Luni seara, la emisiunea Culisele statului paralel prezentată de Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Lucian Duță a făcut dezvăluiri cutremurătoare.

Duță este judecat pentru fapte de corupție într-un dosar instrumentat de servicii, susține el. Acesta a decis să divulge, într-un intreviu exclusiv, culisele celui mai înfiorător program de supraveghere pus la cale de statul român.

Concret, e vorba despre cardul național de sănătate unde se stochează informațiile medicale ale tuturor asigurațiilor. Programul de tip Big Brother poate fi accesat de oamenii din umbră ai SRI pentru a afla informații sensibile despre oricine, oricând. 

Invitat în platou, fostul ofițer SRI Daniel Florea a povestit că foștii săi colegi au accesat baza de date pentru a afla mai multe despre o femeie pe care o considerau atrăgătoare. 

Lucian Duță, fost director CNAS:

”La mine s-a prezentat foarte devreme un domn general care fusese adjunct la SRI, abia ieșit la pensie, generalul (Dumitru n.n.) Zamfir, împreună cu doamna (Irina n.n.) Socol, iar domnul general mi-a ținut o întreagă teorie despre necesitatea unificării bazelor de date, este un deziderat foarte exact și foarte dorit de SRI pentru a face un așa-zis sistem „Big Brother”. Cu alte cuvinte, sistemul „Big Brother” de la SRI, cel de monitorizare a populației, nu se putea face niciodată în absența sistemului informatic de la CNAS. Parctic, ei au transplantat și au replicat acest sistem în mod ilegal și l-au folosit la un moment dat. Am și fost dus atunci și am avut întâlnire la sediul lor și cu domnul Maior și cu domnul Coldea, nu era nicio chestiune ascunsă”, a spus Duță în cadrul interviului.

”Acest sistem ”Big Brother” a fost făcut în urma unor minciuni pe care inclusiv Guvernul României le-a susținut în fața Bruxelles-ului. Cu alte cuvinte, fondurile României au fost accesate de Guvernul României pentru a face două proiecte care se numesc „SIIC Analytics” și „SII Infrastructură”, adică sistem informatic integrat. Adică interconectarea tuturor bazelor de date, astfel încât ministerele importante să aibă acces la date în timp real. Pentru asta a dat Bruxelles-ul banii, pentru a face un sistem integrat civil și public în subordinea guvernului” completează fostul șef al CNAS.

Duță mai spune că despre afacere știa parțial și președintele Traian Băsescu, mai ales că el era cel care ceruse în CSAT serviciilor să achieseze la proiectul cardului de sănătate:

”Sigur că știa, la un moment dat, din ce știu eu, după ce s-au întâmplat lucrurile despre care v-am spus, în ședința CSAT s-a spus că pentru îndeplinirea acestui deziderat să fie date bazele de date de la servicii. Cea mai mare suspiciune era că atunci când dau datele vor descoperi ofițerii acoperiți pe care îi vor vedea cei de la SRI. Aici am picat eu. Dacă ar fi aflat Traian Băsescu nu aș mai fi ocupat scaunul ăla, nu aveam susținerea lui, nu aș fi avut protecția lui. Dacă știa mai multe, nu m-ar mai fi ținut”.

Cum funcționează sistemul Big Brother?

”Acest sistem „Big Brother”, practic, după ce sunt adunate toate datele, aceste baze de date, el avea nevoie de o structura cibernetică. Ca să funcționeze, ca să poată fi pus în funcțiune, în afară de bazele de date, avea nevoie de o structură cibernetică, un motor se numește, pe care nu-l fac, aparent, decât două firme mari din lume: americanii și Cambridge Analytica. Aceste motoare, practic, în momentul în care corelează bazele de date, acestea despre noi, cu tot ce există în sondarea internetului despre noi, practic cu un singur click, toată viața dvs. poate fi expusă instantaneu, inclusiv lucruri mult mai subtile și mult mai neplăcute. Absolut, aici nu-i vorba că accesezi starea de sănătate a fiecăruia dintre noi și este vorba despre viața privată. Aceste motoare pe care, repet, noi am fost și am spus că sunt pentru Guvernul României la Bae Systems.
Ele sunt folosite pentru uz militar, exact. Și atunci, această firmă englezească nu putea să vândă aceste motoare decât cu acordul Marii Britanii, unde trebuie să declari cine este beneficiarul, ori noi am declarat că beneficiarul este Guvernul României, că de aia am luat fonduri europene.

Și ceea ce este și mai grav este că SRI a finalizat acest proiect acum doi ani de zile și conform angajamentelor legale pe care le-am luat la Bruxelles, el trebuia să-l predea guvernului. O să mă întrebați cui anume de la guvern, tocmai de aia guvernul nu a făcut nicio structură specializată pentru a prelua acest „Big Brother” pentru a le da celor de la SRI posibilitatea să-l păstreze. Astfel încât am ajuns în următoarea stare de fapt: sistemul funcționează perfect, a fost făcut pe bani europeni” mai spune medicul.

Duță a dezvăluit și cine a fost artizanul sistemului Big Brother deghizat în card de sănătate: ”Generalul (Gabriel n.n.) Stătescu. Este un ”copil” crescut de generalul Dumitru Zamfir, care a fost directorul IT în SRI. El a coordonat în mod direct proiectele de la CNAS.
Dl general Stătescu este cel care a coordonat, din punct de vedere tehnic, și a premeditat cele două proiecte, de la CNAS și de la SRI, bazele de date, sistemul medical informatic, astfel încât acesta să poată fi transferat și să fie compatibil mai departe cu acel sistem „Big Brother”, pentru că tot proiectul și caietul de sarcini de la SRI, știu sigur, a fost coordonat și implementat tot de domnul general Stătescu și este o întâmplare, desigur, că sistemul „Big Brother” și licitația CNAS sunt făcute de aceleași firme românești – respectiv Siveco, pentru că acolo unde apare domnul general Stătescu, apare automat și Siveco”.

Concluzia amară a fostului președinte al CNAS:

”E destul de neplăcut uitându-te în urmă să-ți dai seama că ai fost folosit inclusiv pentru extragerea unor lucruri extrem de sensibile de la celelelalte servicii de informații, să știți că eu am fost la tot felul de întâlniri la care au vrut să mă cunoască și ceilalți de la celelalte servicii și se uitau la mine foarte suspicioși. M-a adus dl general (George n.n.) Voinescu. Pentru că cei de la celelalte servicii nu erau de acord și au vrut să mă vadă și să mă asculte. Practic, eu am fost folosit pentru o treabă care la final se dovedește că ne afectează pe toți. Chestia asta o regret și, pentru că m-ați întrebat, dacă aș lua-o de la capăt, m-aș gândi de două ori”, a concluzionat Duță.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Lucian Duță: „Știa și Băsescu de fraudele din sănătate”
Articolul următorPutin nu se joacă de-a războiul, dar își mută trupele ca pe tabla de șah. „Mesaj pentru NATO”