România s-a jucat cu exploatarea aurului de la Roșia Montană și va deconta. Concluzia consultantului politic, Miron Mitrea, pleacă de la debutul acestei afaceri: “România a dat drumul exploatării Gabriel Resources de la Roșia Montană. România s-a jucat cu acest subiect. Traian Băsescu a ieșit public să spună că România trebuie să se apuce de minerit și acțiunile Gabriel Resources săreau în aer pe Bursă. După care i-am oprit să exploateze și acțiunile scădeau. A fost un joc pe care inițiații îl înțeleg. (…) Gabriel Resources nu mai vine să exploateze, chiar dacă nu o spun oficial, vor doar să-și câștige banii. Nu cred că ar fi câștigat prin exploatare banii pe care ar putea să-i obțină de la noi ca despăgubiri”, a declarat Miron Mitrea în cadrul emisiunii Culisele Puterii de la Realitatea Plus. Mitrea consideră că statul român a făcut numeroase greșeli, chiar și dezbaterea publică în care s-au angajat reprezentanții statului român este dăunătoare. Miza pentru reprezentanții firmei canadiene este să demonstreze că statul român a luat o decizie politică și nu o decizie economică, de afaceri.
Ce înseamnă o decizie politică? Miron Mitrea definește decizia politică drept “o decizie care tine seama de interese diverse politice”. Ea nu este o decizie economică pentru ca nu analizează afacerea și fostul ministru a explicat că, în funcția administrativă deținută, s-a confruntat cu o plângere similară la Curtea de Arbitraj Internațional. A câștigat procesul arătând că decizia sa ca ministru nu s – a referit la o firma anume, la o anumită afacere, ci privea toate cazurile dintr-o anumita categorie economică. 
Revenind la diferendul pe care România îl are cu Compania Roșia Montană Gold Corporetion, Miron Mitrea a consideră că important este ca dacă se constată culpa României să se stabilească responsabilii individuali și ei să fie obligați să suporte despăgubirile, nu să fie achitate de stat, adică din buzunarul fiecărui român.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMitrea constată situația dezastruoasă a Coaliției de la guvernare în București
Articolul următorPSD cere suspendarea lui Florin Cîțu de la conducerea Guvernului până la Congresul PNL