Excluderea lui Stelian Nistor din Marea Lojă Națională din România, singura entitate masonică regulară din țara noastră, a produs un cutremur și un scandal care, contrar tradițiilor, a răzbătut și dincolo de zidurile templelor.

Vă reamintim că actorul Stelian Nistor a fost Suprem Mare Comandor al Supremului Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat, dar, în urma unor procese masonice în cursul cărora s-au pronunțat împotriva sa 16 judecători, el a fost ars între coloane. Termenii par înfricoșători, dar ei înseamnă, pe scurt, că fostul maestru a fost exclus din ordin, el conducând până de curând unul dintre riturile de perfecție care funcționează în țara noastră.

Nistor are mulți fideli în MLNR și aceștia încearcă acum să preia întreaga asociație, folosindu-se de diferite tertipuri.

Cea mai recentă încercare a lor a eșuat marți după numai câteva ore. Ea s-a numit ”Comisia Specială de Instanță Masonică ad-hoc” și din ea fac parte 13 persoane, toți foști demnitari în MLNR, dar și în structura condusă de Nistor până acum câteva săptămâni.

Ce este această comisie, care a dat un ultimatum de cinci zile pentru a prelua Marea Lojă? Demersul pornește de la un articol din Regulamentul General al MLNR, articolul 9.4, care reglementează situația în care conducerea MLNR nu își mai poate exercita atribuțiile și un grup de ”frați” preia comanda.

Aici se spune că se poate înființa o astfel de comisie, dar componența sa este bine definită în ”legea interioară” a asociației, nu permite ca orice membru să își găsească 12 prieteni și să demită toate forurile conducătoare, de la Marele Maestru la Marele Consiliu, de câte ori are el chef sau dacă nu îi convine ceva. Niciunul dintre cei care s-au trecut în componența ”Comisiei” nu are calitatea necesară pentru a face parte dintr-un astfel de for, potrivit actelor care guvernează activitatea ordinului.

Deși invocă sprijinul ”fraților”, ”Comisia” nu a fost abilitată de nimeni.

Încercarea nu a avut alt efect în afară de a stârni zâmbete în ordin.

Articolul precedentCiolacu aminteste cum a schimbat Ponta fața PSD
Articolul următorValeriu Steriu: din ianuarie, ministrul Agriculturii face doar controale