Economia bajbaie nauca pe strazi  – Cu onestitate si in totalitate circumscris efortului colectiv ce trebuie sa ne capaciteze pe toti in aceste zile, trebuie insa sa semnalez lipsa crasa de masuri efective, decizii, ordine de ministru, ordonante sau hotarari de guvern care sa operationalizeze si sa structureze ajutorul pentre mediul de afaceri romanesc. In conditiile in care fiecare tara isi internalizeza interesul si face un scop in sine din a infuza capital in economia nationala, Romania ramane doar un taram al narativului incert, nesigur, caracterizat de idei generale si un optimism nefondat, fara idei ancorate in repere pragmatice, precum conditii, criterii, calendar, mod de aplicare, plaja de beneficiari care sa configureze un plan de actiune.

Romania este in continuare timorata de conditii si plafoane, de la deficit bugetar si grad de indatorare, in conditiile in care europenismul a facut loc masurilor nationale de resuscitare ecomica.

Lipsa de rigoare si concretete a Guvernului PNL ne va costa extrem de mult. Sectorul IMM-urilor, care reprezinta peste 96% din economia nationala se inscrie pe o panta economica descendenta, unde accelereaza spre faliment de la o ora la alta. Foarte curand, orice set de masuri aplicate pot deveni tardive pentru foarte multe dintre companiile mici si mijlocii romanesti.

Marea Britanie pune la dispozitia firmelor autohtone 15% din PIB, intr-un pachet financiar de 330 miliarde de lire sterline, intr-un combo de credite si garantii disponibile de lunea viitoare, activitati precum teatre, muzee, restaurant, baruri si cafenele, IMM-urile din retail benficiaza de injectii financiare nerambursabile, de cate 25000 lire sterline si scutiri de taxe pentru 12 luni. In parelel, populatia beneficiaza de amanari de luni de zile la plata ratelor bancare si a utilitatilor – sunt masuri cu un caracter exceptional adaptate noii realitati economice. Spania a adoptat un pachet de facilitati fiscale pentru firmele din turism, concomitent cu amanarea obligatiilor fiscale, atat pentru firme cat si pentru populatie. Italia, printr-un moratoriu cu asociatiile bancare a amanat ratele si obligatiile fiscale si a operat amendamente la regulamentul privind creditele neperformante, asta in conditiile unor infuzii de capital in sectorul IMM-urilor, prin credite, linii de finantare nerambusabile sau garantii. Polonia ofera posibiliatatea firmelor de a deduce pierderea fiscala inregistrata in 2020 din veniturile realizate in 2019, in paralel cu scutiri de penalitati, scheme de ajutor de stat extinse si infuzii de capital prin credite garante cu dobanzi subventionate. Exemplele pot continua, de la Statele Unite care pune la dispozitie linii de credit facil de accesat si cu termeni preferentiali, in functie de industrie si nivelul de impact, la Ungaria, Germania, Olanda etc Toate programele sunt operationale acum si firmele isi predictioneaza fiscal viitorul in baza acestor beneficii oferite de stat in multiple forme.

In economia romaneasca avem o retorica guvernamentala gonflata cu optimism, dar lipsita in totalitate de concretete si substanta. Asta in conditiile in care din 18 martie, peste 400 000 de angajati din horeca – baruri, restaurante, industria jocurilor de noroc, teatre, muzee, etc  – nu mai au un loc de munca si principalii doi contributori pentru cei 16% din PIB reprezentand industria automotive romaneasca, si-au inchis in aceasta saptamana portile, lasand temporar fara loc de munca zeci de mii de romani.

Au trecut deja 4 zile de la investirea guvernului Orban 2 si constat ce pot observa toti cei care vor sa vada, dar in special cei care au nevoie de sprijin guvernamental – nu exista nicio matrice economica, niciun plan imediat si aliniat calendaristic pentru operationalizare, avem doar un guvern PNL care isi cumpara timp cu promisiuni evazive. Procrastinarea adoptarii unui set de masuri suport imediat aplicabile, ne poate costa foarte mult in aceste zile si in aceste ore – economia romaneasca ar trebui sa fie in terapie intensiva, asistata de cele mai bune masuri si cei mai buni economisti …din pacate, sub guvernul PNL, ea, economia, bajbaie nauca pe strazi.

Articolul precedentPSD propune ca statul să asigure locurile de muncă actuale și indemnizațiile de somaj tehnic
Articolul următorLia Olguța Vasilescu: În vreme de Ciumă galbenă, PNL s-a grăbit să-și pună habarniștii în consilii de administrație